Slujba privegherii în cinstea Sfântului Antonie cel Mare la Biserica Domnească din Capitală

Biserica domnească de la Curtea Veche cu hramurile Buna Vestire și Sf. Antonie Cel Mare își va sărbători joi, 17 ianuarie 2013, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Biserica Domnească de la Curtea Veche din Capitală este cel mai vechi lăcaș de cult din Capitală, fiind cunoscut și pentru icoana făcătoare de minuni a Cuviosului Antonie care se păstrează aici.

Manifestările au debutat astăzi, 16 ianuarie 2013, cu o procesiune cu icoana Sfântului Antonie de la biserica actuală până la locul unde ars în incendiu vechea biserică la anul 1847.

Sărbătoarea a continuat cu săvârșirea Slujbei Vecerniei unită cu Litia oficiată de către părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural și Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei Vecerniei, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural și Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale, a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat personalitatea Sfântului Antonie cel Mare, arătând că acesta a fost un mare ascet și rugător care și-a dedicat viața lui Dumnezeu dorind cu ardoare Împărăția Cerurilor.

Părintele Arhimandrit a arătat că pomenirea unor astfel de cuvioși trebuie să ne pună totdeauna în fața unei meditații profunde! Cum petrecem viața pe care Dumnezeu ne-a oferit-o? În bucurii trecătoare, în plăceri, în gânduri străine de Dumnezeu sau într-o lucrare duhovnicească care ne poate salva? Acesta este modelul pe care îl oferă sfinții și aceasta este singura cale care duce la mântuire, a spus Părintele Timotei.

Făcând rerferire la Sfântul Antonie părintele arhimandrit a evidențiat faptul că trebuie să ne pregătim pentru momentul în care vom trece la Domnul, să ne pregătim pentru întâlnirea cu Hristos Mântuitorul.

„Sfântul Antonie cel Mare s-a pregătit pentru ziua plecării din această lume 85 de ani, din ziua când a început să-i slujească Domnului, de la 20 de ani. Noi de multe ori nu ne pregătim nici măcar o zi sau o săptămână pentru întâlnirea cu Hristos. Noi nu ne pregătim nici pentru rugăciune, nici pentru Euharistie, pentru că noi suntem preocupați de lucruri care trec, în timp ce sfinții, așa cum este și Sf. Antonie a fost preocupat de lucruri esențiale, de lucruri netrecătoare”, a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

„Sărbătoarea Sfântului Antonie ne cheamă, chiar dacă nu putem trăi în pustie cum a trăit el 80 ani, ne cheamă să găsim câte un ceas de liniște, un ceas de rugăciune, câte un ceas pentru a participa la Sfânta Liturghie, cea mai importantă slujba a Bisericii. Sfântul Antonie ne cheamă să privim la cei de lângă noi, la oamenii care au nevoie de ajutor, la oamenii care trec prin mari încercări, mai mari decât încercările noastre”, a mai spus părintele Timotei Aioanei.

Sfântul Antonie cel Mare a devenit ocrotitorul bisericii de la Curtea Veche după incendiul din 23 martie 1847 când Biserica Sfântul Anton din apropierea bisericii de la Curtea Veche a ars în întregime. Lăcașul de cult își sărbătorește primul hram la Sărbătoarea Bunei Vestiri.

Comentarii Facebook


Știri recente