Slujbă misionară în Parohia Vintilă Vodă

Duminica Izgonirii lui Adam din Rai a fost zi de sărbătoare pentru credincioșii din localitatea buzoiană Vintilă Vodă. Sfânta Liturghie de la biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, potrivit arhiepiscopiabzvn.ro.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a explicat de ce Duminica Lăsatului sec de brânză este numită Duminica Izgonirii lui Adam din Rai și a vorbit despre dimensiunea duhovnicească a postului: „Ne așteaptă o călătorie duhovnicească, de șapte săptămâni, pentru întâlnirea cu Mântuitorul Hristos Cel răstignit și înviat, Care a preluat păcatele omenirii și le-a răscumpărat în locul nostru cu moartea. Pentru că în această călătorie spirituală, ce debutează, în prima săptămână, cu un canon de pocăință – Canonul Sfântului Andrei Criteanul -, ne gândim la ceea ce a făcut Fiul lui Dumnezeu pentru noi, suntem îndemnați, în primul rând, de Mântuitorul, de Biserică, să avem grijă cum ne orânduim viața, iar postul pe care îl ținem să fie însoțit de rugăciune neîntreruptă și de săvârșirea faptelor bune, mai ales, de meditație asupra sensului și condiției vieții omului în lumea aceasta trecătoare”.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Nicolae Gheba, pe seama Parohiei Faraoanele, Protopopiatul Focșani II.

Parohia a luat ființă ca urmare a încetării existenței vechii mănăstiri a domnitorului Vintilă Vodă. Actuala biserică a fost ridicată în anul 1846, în timpul starețului Teofilact și sub păstorirea episcopului Chesarie. După cutremurul din 1977, s-au realizat importante lucrări de consolidare și restaurare a lăcașului de cult.

Biserica, ruinele fostei stăreții, clopotnița și zidul împrejmuitor sunt monumente istorice. De asemenea, icoanele din catapeteasmă, datând din secolul al XIX-lea, fac parte din patrimoniul național.

Comentarii Facebook


Știri recente