Slujbă de Priveghere și Prohodul Maicii Domnului, la Catedrala Patriarhală

Biserica Ortodoxă sărbătorește la 15 august în fiecare an Adormirea Maicii Domnului. În ajunul sărbătorii se intonează în biserici Prohodul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria. Prohodul este o rugăciune cântată prin care noi cerem de la Maica Domnului ocrotire în momentele dificile ale vieţii noastre, dar în acelaşi timp recunoaştem adevărul fundamental că ea este Maica Vieţii.

Slujba de Priveghere și Prohodul Maicii Domnului au fost săvârșite duminică, 14 august 2016, la Catedrala Patriarhală din București, de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei, în prezența a numeroși credincioși.

La sfârșitul Doxologiei a avut loc procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei Patriarhale. Au fost patru opriri și la fiecare oprire a fost rostită o ectenie. După procesiune, toți credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în lăcașul de cult. Apoi, Sfântul Epitaf a fost așezat pe Sfânta Masă.

Răspunsurile liturgice au fost date în cele două strane de Grupul Psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale.

***

Prohodul Maicii Domnului este o rugăciune plină de evlavie, integrată în cultul Bisericii noastre, creând un paralelism între momentul Răstignirii și Învierii Mântuitorului și ridicarea la ceruri a Născătoarei de Dumnezeu. Totodată, Prohodul Maicii Domnului cuprinde și referințe de natură istorică legate de împrejurările în care s-a săvârșit și s-a mutat la ceruri Născătoarea de Dumnezeu. Întreaga scriere este o Liturghie a întregii creații văzute și nevăzute, care slujește Maicii Domnului și se bucură, că deși se mută din viața aceasta, rămâne de-a pururea mijlocitoare, rugătoare și împreună lucrătoare a mântuirii întregului neam omenesc.

 

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente