Slujbă de pomenire pentru Regina Maria, la Castelul Pelişor

La Castelul Pelişor din Sinaia a fost oficiată marţi, 03 noiembrie 2015, o slujbă de pomenire pentru Regina Maria.

Inima Reginei Maria a fost transferată de la Muzeul Naţional de Istorie a României la Castelul Pelişor din Sinaia. Aici, la ora 15:00, în cadrul unei ceremonii, în numele Regelui Mihai I, Principesa Margareta a aşezat inima Reginei Maria în Salonul de Aur din cadrul Castelului.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a oficiat o slujbă de pomenire şi a rostit un cuvânt de omagiere pentru Regina Maria.

La eveniment au fost prezenţi: Alteţa Sa Regală Principesa moştenitoare Margareta, Alteţa Sa Regală Principele Radu, Alteţa Sa Regală Principesa Maria, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, baronul Hanns von Holzhausen, baronul Johannes von Holzhausen, precum şi numeroase oficialităţi.

***

Alteţa Sa Regală Principesa Maria Alexandra Victoria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în comitatul Kent din Anglia. Principesa Maria a fost fiica lui Alfred al Marii Britanii şi Irlandei, Principe de Saxa-Coburg-Gotha, duce de Edinburgh (1844–1900) și a Marii Ducese Maria Alexandrovna a Rusiei (1853-1920). La 10 ianuarie 1893 s-a măritat cu Principele Moştenitor al României, Ferdinand. A fost Regina României între anii 1914 şi 1927. A murit la 18 iulie 1938, la Sinaia.

La dorinţa Reginei Maria, inima i-a fost depusă în capela Stella Maris de la Balcic, ctitoria ei. Doi ani mai târziu, după cedarea Cadrilaterului către Bulgaria, urna a fost mutată la Bran, de unde a fost luată în timpul regimului comunist. În martie 1971 caseta a fost adusă în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României.

Comentarii Facebook


Știri recente