Slujbă de pomenire pentru eroii din Decembrie 1989, la Patriarhie

În toate locaşurile de cult ortodoxe din Patriarhia Română, marţi, 22 decembrie 2015, de la ora 12.00, au fost trase clopotele şi a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor din Bucureşti şi alte localităţi ale ţării care acum 26 de ani s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară, în revoluţia din 1989.

La Catedrala Patriarhală, slujba de pomenire a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, ca delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa mai multor preoţi consilieri patriarhali şi credincioşi. Preasfinţia Sa a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei de pomenire, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a subliniat faptul că tinerii care s-au ridicat împotriva regimului de atunci au legat idealul lor de libertate de ideea credinţei în Dumnezeu.

„Ne amintim că majoritatea celor care au murit acum 26 de ani ridicându-se împotriva unui regim dictatorial şi opresiv au fost tineri. Şi ne amintim cu multă admiraţie de faptul că deşi au fost crescuţi într-un sistem din care Dumnezeu a fost alungat totuşi aceşti tineri au legat idealul lor de libertate de ideea credinţei în Dumnezeu. De aceea, adeseori ei au îngenuncheat pe străzile însângerate ale Capitalei şi ale altor oraşe din ţară rostind rugăciunea «Tatăl nostru», au strigat cu «Cu noi este Dumnezeu» şi au strigat «Vom muri, dar vom fi liberi». Mântuitorul spune că dragoste mai mare ca aceasta nimeni nu are ca sufletul său, ca viaţa sa să şi-o pună pentru semenii săi”, a spus Preasfinţia Sa.

În Bucureşti, slujbe de pomenire ale eroilor din decembrie 1989 au mai fost oficiate la troiţa din cimitirul Eroilor Tineri (cartierul Pieptănari, sector 4), la troiţele de la Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Radio şi Televiziune, Monumentul pentru cinstirea Eroilor Revoluţiei (Piaţa Revoluţiei), Monumentul Eroilor căzuţi la Revoluţie (bulevardul Timişoarei, sector 6) şi la Monumentul Eroilor Jandarmi (Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Otopeni).

Comentarii Facebook


Știri recente