Slujbă de pomenire în „celula condamnaţilor“ la Penitenciarul din Timişoara

De sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, astăzi, 9 martie 2015, la celula-muzeu a condamnaţilor la moarte din incinta penitenciarului din Timişoara, a avut loc slujba de pomenire a eroilor martiri ce s-au opus regimului comunist, a precizat George Giurgiu.

Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Evenimentul a fost organizat de scriitoarea Ileana Silveanu, fost deţinut politic. Au fost prezenţi foşti deţinuţi, rude ale acestora, reprezentanţi ai mai multor organizaţii apolitice, dar şi monahii de la Centrul eparhial. De asemenea, a fost de faţă şi dl. Ioan Băla, directorul Penitenciarului Timişoara. După slujbă, Mitropolitul Banatului a adresat celor prezenţi un cuvânt referitor la jertfa deţinuţilor politici din perioada regimului comunist ateu, care s-au asemănat mucenicilor de altă dată prin chinurile şi suferinţele îndurate pentru dragostea faţă de Dumnezeu şi de ţară.

În final, pr. Dumitru Vana, slujitor la Catedrala mitropolitană din Timişoara, a recitat poezia “Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!” a lui Radu Gyr, de faţă fiind şi urmaşi ai renumituluipoet martir.

Celula-muzeu, un „pios omagiu adus tuturor luptătorilor prinşi în rezistenţa anticomunistă din Banat”, poate fi vizitată de patru ori pe an: în 9 martie, 29 iunie – Ziua Penitenciarului, în 16 iulie şi în 14 septembrie, de Ziua Sfintei Cruci.

Aceasta a fost înfiinţată în urmă cu 16 ani la iniţiativa scriitoarei Ileana Silveanu, cu sprijinul conducerii Penitenciarului din Timişoara şi al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Cu prilejul vizitei la Penitenciarul Timişoara, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a cercetat şi biserica „Învierea Domnului” din incinta instituţiei şi a adresat un cuvânt de învăţătură deţinuţilor prezenţi.

Comentarii Facebook


Știri recente