Slujba de hramul Catedralei din Caransebeş a fost oficiată de 10 ierarhi ai BOR

hram catedrala csb9

Zece ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au oficiat duminică slujba de hram în Catedrala Episcopală din Caransebeş.

În Duminica Tomei, ierarhi, preoți, diaconi și credincioși au mers în procesiune de la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” până la Catedrala „Învierea Domnului”, unde s-au rugat împreună la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Din soborul de ierarhi au făcut parte:

  • ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei,
  • ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului,
  • PS Lucian, Episcopul Caransebeșului,
  • PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei,
  • PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei,
  • PS Galation, Episcopul Alexandriei,
  • PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei,
  • PS Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților,
  • PS Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Armonia.

„Să mărturisim credinţa în Hristos”

„Este o bucurie pentru acest oraș că are o catedrală închinată Învierii lui Hristos, nici o sărbătoare nu poate fi asemenea Învierii lui Hristos”, a subliniat IPS Teodosie la finalul slujbei.

Noi suntem azi în marea sărbătoare a adeveriri Învierii Mântuitorului prin Sfântul Apostol Toma pe care îl invită Domnul să-I vadă rănile, să-I pună degetul în semnul cuielor, să pună mâna în coasta Lui, dar nu mai ajunge să facă aceasta, se rușinează, se înspăimântă și mărturisește credința cea vie.

În acest sens, ierarhul a îndemnat ca să „mărturisim și noi zi de zi, ceas de ceas” această credinţă vie.

Hramul istoric la Caransebeş

Ierarhul locului, PS Lucian a vorbit despre importanţa acestei sărbători, mai ales pentru comunitatea locală, şi a evidenţiat semnificaţia anului centenarului Marii Uniri, „un an important pentru istoria tuturor românilor, anul unității noastre de credință și de neam”.

Totodată, Preasfinţia Sa şi-a exprimat speranţa ca „toate manifestările ce vor urma să determine clerul și poporul ca pe mai departe să intensifice misiunea și propovăduirea cu timp și fără timp a Evangheliei lui Hristos”.

Îl rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos Cel care L-a încredințat pe Toma de Învierea Sa să binecuvinteze această Episcopie istorică, să fie împreună cu noi în toate lucrările pe  care le desfășurăm pentru mai binele credincioșilor și pentru mântuirea turmei încredințate nouă spre păstorire, a evidenţiat Preasfințitul Părinte Lucian.

După slujbă, în fața catedralei a avut loc deschiderea tradițională a Rugii de la Oraș.

Expoziţie foto: „Caransebeș 1918”

Sărbătoarea a debutat în ajunul hramului cu un concert extraordinar susținut de către Corala „Armonia” din Arhiepiscopia Tomisului, în piața „General Ioan Dragalina” din municipiu.

În continuare a fost vernisată expoziția foto-documentară intitulată „Caransebeș 1918”, fiind prezentată de Ovidiu Roșu, directorul Arhivelor Naționale, la Galeria de Artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură din Caransebeș.

Comentarii Facebook


Știri recente