Slujba de Bobotează la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi, 6 ianuarie 2013, Botezul Domnului, praznic cunoscut și sub numele de Boboteaza, Epifania sau Dumnezeiasca Arătare a Preasfintei Treimi. Sărbătoarea amintește de Botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos și de recunoașterea Lui ca Mesia de către Sfântul Ioan Botezătorul.

La Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, în prezența a sute de credincioși, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, după cum informează site-ul arhiram.ro.

După Sfânta Evanghelie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat simbolismul sărbătorii de astăzi și importanța Botezului Domnului în apele Iordanului, ca prefigurare a botezului „cu Duh Sfânt și cu foc” (Matei 3, 11), de care vor avea parte toți cei ce-l vor mărturisi pe Hristos. De asemenea, Părintele Ierarh a evidențiat însemnătatea Apei sfințite astăzi, îndemnându-i pe credincioși să guste din aceasta timp de opt zile și să-și stropească locuințele și locurile de muncă.

După Sfânta Liturghie, începând cu ora 11:30, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul și soborul Catedralei a săvârșit slujba de sfințire a Aghesmei Mari. Slujba a fost oficiată la intrarea în Complexul Spiritual „Sfântul Antim Ivireanul” din fața Catedralei Arhiepiscopale.

La sfârșitul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a mulțumit tuturor credincioșilor prezenți și i-a binecuvântat stropindu-i cu Agheasmă.

Răspunsurile la strană au fost date de către Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei Arhiepiscopale, condusă de Prof. Marian Cristi Stroe.

La această mare sărbătoare a creștinătății ortodoxe prăznuită în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea au participat sute de credincioși din municipiu și din împrejurimi.

Comentarii Facebook


Știri recente