Slujbă de binecuvântare oficiată la ISJ Iași

Joi, 18 septembrie 2014, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent la sediul Inspectoratului Școlar Județean Iași, unde, în prezența conducerii instituției și a întregului personal administrativ, a oficiat o slujbă de binecuvântare, precum și o slujbă de pomenire pentru inspectorii școlari care au trecut la Domnul în ultimii ani, informează „Ziarul Lumina”.

La slujbele oficiate la Inspectoratul Școlar Județean Iași, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a avut în soborul slujitor pe arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, precum și pe pr. prof. dr. Cristian-Alexandru Barnea, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași. La eveniment a fost prezent și pr. prof. dr. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, care i-a însoțit pe elevii seminariști care au dat răspunsurile la slujbele oficiate.

După slujba de binecuvântare a celor ce se ostenesc în Inspectoratul Școlar Județean Iași, precum și a întregii activități desfășurate, au fost citite rugăciuni și pentru inspectorii școlari care au trecut la Domnul în ultimii ani. La final, IPS Teofan le-a vorbit celor prezenți despre semnificațiile slujbelor oficiate: „Există acest dor lăuntric al omului – uneori arătat, uneori implicit, uneori nemărturisit, după sfințenie, după legătura cu altă lume, și aceasta cred că este și rațiunea prezenței noastre aici, sau a lumânării pe care dumneavoastră o aveți în mână, sau a gândului de a ne sprijini în toată lucrarea noastră. Ne folosim în activitățile pe care le desfășurăm de istețimea noastră, de inteligența noastră, de capacitatea noastră de a gestiona situații și conflicte, însă, cunoscând că omul este sub vremi și că lumea nu începe cu noi și nu se sfârșește cu noi, este bine să gândim că toate aceste daruri personale, dacă nu sunt altoite pe trunchiul Adevărului – Hristos Domnul, sunt lipsite în cele din urmă de consistență și de durabilitate”.

Inspector școlar general Camelia Gavrilă: „Școala și educația nu pot fi separate de credință, de religie, de Biserică”

A urmat apoi alocuțiunea prof. dr. Camelia Gavrilă, inspector școlar general al județului Iași, care a subliniat importanța unor asemenea momente, care întăresc parteneriatul dintre Școală și Biserică: „Avem nevoie de falii prin care sacrul să intre în această instituție, precum și în celelalte entități pe care le coordonăm, școli sau unități administrative, pentru că în tumultul existențial, vrând-nevrând, uităm smerenia, ne atinge orgoliul, ne ating poate dorințele materialității și concreteții din ființa noastră și partea de lut o uită pe cea de spirit, de suflet, de emoție. Școala și educația nu pot fi separate de credință, de religie, de Biserică, de această vibrație pe care o presupune întoarcerea spre Logosul divin. Prin modelul de cucernicie și de credință pe care ni-l arată Înaltpreasfințitul, prin ceea ce iradiază dinspre Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cred că putem prelua și noi câte ceva, punând accent mai mult pe eul lăuntric, pe partea de cer din noi, pe dragostea creștină care ne-a fost propovăduită de întâiul Învățător al lumii”.

La final, IPS Teofan i-a dăruit doamnei inspector general Camelia Gavrilă o icoană și volumele din colecția „Teologia ortodoxă și arta cuvântului. Introducere în teoria literaturii” a profesorului univ. dr. Mihail Diaconescu, primind la rândul său din partea Inspectoratului un cadou.

Comentarii Facebook


Știri recente