Slujbă cu arhiereu la ctitoria boierului Grecescu

Biserica Ortodoxă prăznuiește în Duminica a XXIX-a după Rusalii pe Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare, făcând pomenire de pilda celor 10 leproși.

În această zi de sărbătoare, a douăzecea a lunii ianuarie, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” – Grecescu din municipiul Drobeta Turnu Severin arhiereul locului va sluji Sfânta Liturghie, după cum ne-a mărturisit Cătălin Cernătescu.

Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei va oficia slujba euharistică înconjurat de un alai de preoți și diaconi. Popasul Chirirarhului se înscrie în rândul tradiționalelor vizite la bisericile din oraș, la început de an calendaristic.

Părintele paroh Jan Megan invită toți credincioșii severineni la slujba Utreniei și Sfânta Liturghie, cei prezenți putându-se împărtăși de binecuvântări arhierești și comuniune în rugăciune, pe fondul muzicii bisericești de tradiție bizantină ce va fi interpretată de un grup de psalți de la Catedrala Episcopală din municipiu.

Biserica Grecescu este ctitorie din 1868, a familiei de boieri Ioan si Ioana Grecescu, care au ridicat și spitalul din apropiere, cunoscut sub același nume. La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul capitalei, biserica ridicându-se după stilul celei domnești de la Curtea de Argeș. Valoarea și frumusețea acestui locaș religios sunt date și de pictura interioară (stil neoclasic), creație a pictorului român Gheorghe Tătărescu (1872). Biserica a fost sfințită în 1875, iar în 1884 a devenit catedrală ortodoxă a orasului Tr. Severin. Cu râvnă și pricepere s-au aplecat asupra acestei opere de artă religioasă doi profesori de desen din Turnu Severin, spălând pictura (în 1898 Alexandru Răsmeriță iar în 1908 Theodor Zarnea). Acoperișul bisericii a fost făcut inițial din tablă de aramă dar a fost smuls de germani în 1917. Cel de azi datează din 1920.

Comentarii Facebook


Știri recente