Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala mitropolitană

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit luni seara, în cadrul Pavecerniței Mari, Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul, informează mitropolia-banatului.ro

Un număr mare de credincioși timișoreni a participat la slujbă, cunoscut fiind că această rânduială se săvârșește integral o singură dată pe an, în ziua de miercuri din săptămâna a V-a a Postului Mare, iar fragmentar se citeste în primele 4 zile ale săptămânii întâi a postului.

Alcătuire a Sfântului Andrei Criteanul

Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.

Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în nouă cântări, urmate de stihul „Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă!”. În încheiere, fiecare cântare conține câte două tropare de mare importanță dogmatică, una închinată Preasfintei Treimi, iar cealaltă Maicii Domnului. Acest imn mai este cunoscut și sub denumirea de „Canonul Mare”, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci și pentru profunzimea învățăturilor teologice. Bogăția și frumusețea canonului reprezintă pentru credincioși un îndemn la pocăință și la meditație biblică. În special, sunt evocate numeroase personalități ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament; astfel, credincioșii sunt îndemnați să fie primitori ca Avraam, să fie răbdători ca Iov, să fie ostenitori ca Iacob pentru împlinirea dorințelor pe care le au, să fie postitori asemenea lui Moise.

Comentarii Facebook


Știri recente