Slujba Canonului cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat astăzi, 3 martie 2014, Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. Slujba Canonului a început la ora 16.00, în Catedrală fiind prezenți numeroși credincioși din municipiu, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificația Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul și înțelesurile duhovnicești ale postului, subliniind totodată importanța acestuia pentru creștini.

După trei săptămâni de pregătire duhovnicească am intrat în Postul Mare și această săptămână ne oferă posibilitatea să adâncim profunzimea rugăciunii și a nevoințelor trupești. În primele patru zile ale Postului Mare Biserica a rânduit să fie citit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, în patru stări, pentru a parcurge ceea ce Sfântul Andrei Criteanul a alcătuit, momente de reflecție, de meditație biblică, cu privire la multele exemplele din scriptura Vechiului și Noului Testament, la persoanele care au greșit înaintea lui Dumnezeu dar s-au îndreptat, s-au pocăit, ceea ce ne îndeamnă și pe noi Biserica: să ne pocăim, să ne îndreptăm, să ne iertăm unii pe alții și mai ale să ne împăcăm cu Dumnezeu, nevoindu-ne după posibilități, prin asceză, prin rugăciune, prin post și prin nevoințele trupești, ca o intensificare a vieți noastre de apropiere față de Dumnezeu.„, a spus Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul.

Vorbind despre autorul Canonului cel Mare, Preasfinția Sa a spus: „Sfântului Andrei Criteanul a trăit în cea de-a doua jumătate a secolului al VII-lea și prima jumătate a secolului al VIII-lea. S-a născut în Damasc și după ce s-a nevoit o perioadă la Mănăstirea Sfântul Sava de lângă Ierusalim a ajuns la Constantinopol cu treburi ale Patriarhiei Ierusalimului referitoare la Sinodul VI Ecumenic. Recunoașterea de care se bucura la acea vreme a făcut să fie ales episcop al Cretei. Și în demnitatea aceasta s-a ocupat în mod intens de activitățile bisericești, a ridicat biserici și mănăstiri, s-a ocupat de activitățile social filantropice și chiar de educarea tinerilor. A fost un episcop și un părinte al Bisericii care a alcătuit multe imne liturgice, un imnograf de seamă care a lăsat cultului Bisericii noastre multe imne pe care noi le folosim de-a lungul anului bisericesc.

În prima săptămână a Postului Mare și la Denia din Joia săptămânii a cincea se oficiază în Biserica Ortodoxă slujba Canonul cel Mare. Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră. Conținutul Canonului Mare este unul duhovnicesc, un profund dialog al omului păcătos cu propria conștiință, care-i atrage atenția asupra celor săvârșite.

Programul Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul pentru Săptămâna duhovnicească, prima a Postului Mare

Canonul cel mare al Sfântului Andrei Criteanul este împărțit în prima săptămână a Postului Mare în patru părți, pentru fiecare din serile de luni până joi inclusiv, urmând ca în miercurea săptămânii a cincea din Post să fie oficiat în întregime. În fiecare zi din cele patru în care se citește canonul cel mare, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, va oficia slujba Pavecerniței celei Mari cu citirea Canonului Sfântului Andrei Criteanul și va ține o meditație duhovnicească, după următorul program:

– Luni, 3 martie, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea

– Marți, 4 martie, la Mănăstirea Cozia.

– Miercuri, 5 martie, Paraclisul Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea.

– Joi, 6 martie, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”.

Comentarii Facebook


Știri recente