Slujbă Arhierească și Te-Deum de Ziua Națională, la Cluj-Napoca

Slujba a fost oficiată de Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul cuvântului de învățătură Ierarhul a vorbit despre cele zece porunci primite de Moise din partea lui Dumnezeu pe muntele Sinai, pe când conducea poporul lui Israel din robia egipteană înspre libertatea pământului făgăduinței. Totodată ÎPS Părinte Andrei i-a îndemnat pe credincioși să împlinească cele zece porunci, pentru că ascultarea lor este mântuitoare: „Cele 10 porunci ni le-a dat Dumnezeu nu să filosofăm asupra lor, ci să le împlinim. Nu filosofarea despre porunci, ci împlinirea lor este mântuitoare. „Să iubești pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu tot cugetul tău”, aceasta este marea și întâia poruncă. A doua, la fel ca aceasta este: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”. În aceste două porunci se cuprinde toată Legea și Prorocii. Dumnezeu este ascuns în poruncile Lui, iar cel ce împlinește poruncile lui Dumnezeu, îl află pe El”.

Un apel către autorități să sprijine tineretul țării

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Andrei al Clujului, a oficiat în Catedrala Mitropolitană o slujbă de Te-Deum, potrivit Radio Renașterea. În cadrul slujbei au fost pomeniți eroii neamului românesc, care au înfăptuit unitatea națională a românilor în anul 1918. Cu acest prilej s-au înălțat rugăciuni pentru cei ce și-au dat viața pentru întregirea neamului românesc. La finalul slujbei de mulțumire, ÎPS Andrei a ținut un scurt cuvânt duhovnicesc intitulat: Dragostea față de România și viitorul ei. Cu acest prilej Mitropolitul Clujului a făcut un apel către autorități să ajute tineretul țării pentru a nu mai pleca în străinătate: „România este maica noastră frumoasă și bună, chiar dacă este săracă și chiar dacă are probleme. Fii adevărați nu o pot disprețui și neglija și cu atât mai mult nu o pot abandona. Este adevărat în același timp că și o mamă iubitoare are grijă cât poate de copiii ei. De aceea facem insistentă cerere, cu stăruință către cei ce ocupă funcții cu răspundere în România să se gândească la tineretul acestei țări. Este nevoie de locuri de muncă. Prea mulți tineri inteligenți, cu putere creatoare și care doresc să facă ceva pleacă din țară. Ne împuținăm și îmbătrânim”.

Evenimente comemorative la Cluj, de sărbătoarea Marii Uniri

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României și aniversării a 95 de ani de la Marea Unire din 1918, la Cluj-Napoca, ca și în alte orașe din țară, au fost organizate o serie de manifestări comemorative. Programul manifestărilor a debutat la ora 12.30, cu o ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu din Piața Avram Iancu, urmată de o paradă a tehnicii militare. Au participat la paradă 250 de militari și personal aparținând Ministerului Afacerilor Interne, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru situații de urgență și reprezentanți ai Poliției Locale. La paradă au fost prezente aproximativ 40 de mașini de luptă și de intervenție, specifice dotării armatei sau efectivelor de jandarmi și echipajelor Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Cluj.

Primăria Cluj-Napoca a organizat începând cu ora 14.15, o scenetă istorică care a avut loc în zona pietonală de pe Bulevardul Eroilor, care a fost urmată de un spectacol folcloric în Piața Unirii, susținut de Orchestra „Cununa Transilvană”, Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Dumitru Fărcaș, Dinu Iancu Sălăjanu, Maria Lobonț și Ansamblurile „Crăișorul” și „Tradiții”. De la ora 18.00, tot pe scena din Piața Unirii, au concertat pentru publicul clujean, interpreți de muzică ușoară și formații cunoscute din țară. De la ora 19.00 s-a aprins iluminatul festiv de sărbători, iar de la 19.50 a avut loc retragerea cu torțe pe traseul: Piața Lucian Blaga – Bulevardul Eroilor – Piața Avram Iancu. De la ora 20.00, în Piața Avram Iancu din centrul Clujului, a fost organizat un spectacol de focuri de artificii, spre bucuria copiilor, tinerilor, dar și clujenilor prezenți la manifestări.

Ample manifestări de Ziua României în municipiul Bistrița

Si la Bistrița au fost organizate duminică, 1 decembrie 2013, o serie de manifestări cu ocazia Zilei Naționale a României. Sărbătoarea a început la ora 12:30, cu un ceremonial militar-religios, ce a avut loc în piața centrală, la statuia poetului național Andrei Mureșanu. Imediat după încheierea slujbei religioase, oficialitățile au depus coroane și jerbe de flori la statuia celui care a scris imnul României. Momentul inedit l-a constituit parada militară, ce a pornit la ora 13.15, de lângă biserica de la Coroana. Sute de militari, polițiști, pompieri, jandarmi și angajați ai Penitenciarului Bistrița, dotați cu echipamente, mașinile și autospeciale au defilat pe străzile Bistriței. De la ora 14.00, pe pietonalul Liviu Rebreanu, Ansamblul „Dor românesc” a susținut un recital, iar de la ora 17.00 a avut loc retragerea cu torțe, moment urmat de un spectacol ce a fost organizat la teatrul de vară din Piața Centrală. Bistrițenii ce au participat în acest an la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naționale a României, s-au putut bucura și de bucate tradiționale românești, astfel pe pietonalul din centrul istoric au fost organizate demonstrații culinare.

Comentarii Facebook


Știri recente