Slujbă arhierească și rugăciuni pentru ploaie, la Mănăstirea Bucium

Mănăstirea „Tuturor Sfinţilor“ Bucium din Iaşi i-a sărbătorit pe sfinții români duminică, 14 În această duminică – 14 iunie 2015, Mănăstirea Bucium din Iași i-a sărbătorit pe sfinții români prin slujire arhierească. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în altarul de vară al așezării monahale de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei și de IPS Părinte Mitropolit Vasilios de Konstantia și Amohostos din Biserica Ortodoxă Autocefală a Ciprului, înconjurați de de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor, alături de stareţul Mănăstirii Bucium, protos. Irineu Bălan, a mai făcut parte arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, precum și stareți ai mai multor mănăstiri din județ. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi teologi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, potrivit mmb.ro

„Toți dintre noi avem chemarea de a participa la Taina Bisericii”

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor după citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Mitropolit Vasilios de Konstantia și Amohostos a atras atenția necesității mărturisiririi în drumul spre mântuire: „Toți dintre noi- episcopi, preoți, cler și credincioși, avem o chemare – aceea de a participa la Taina Bisericii. Suntem chemați să acceptăm această chemare și această invitație la mântuire pe care ne-o adresează Mântuitorul Iisus Hristos. Suntem chemați să devenim apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos; suntem chemați să devenim mărturisitori ai Evangheliei Sale într-o lume care se depărtează tot mai mult de Dumnezeu. Negarea și refuzul acestei chemări ne face nevrednici de Împărăția lui Dumnezeu. Așadar, chemarea pe care a adresat-o Mântuitorul Iisus Hristos Apostolilor în Evanghelia zilei să o facem una personală, ca o datorie în drumul spre mântuire, spre Împărăția Cerurilor”.

Cele patru căi prin care fiecare își poate arăta cinstirea față de sfinții români

După săvârşirea Sfintei Liturghii, credincioşii s-au împărtăşit în număr mare cu Sfintele Taine şi au ascultat cuvântul rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, care a evidențiat cele patru căi prin care fiecare își poate arăta cinstirea față de sfinții români, pomeniți astăzi în calendarul Bisericii Noastre – grija pentru propria mântuire, grija pentru familie, grija pentru Biserică și grija pentru țară: „Încercând să împlinim aceste patru lucruri, anume grija pentru propriul suflet, grija pentru cei apropiați ai noștri – tată, mamă, soț, soție, copii, pentru toată familia care ne este alături geografic sau duhovnicește, grija față de Biserica acestui neam din care facem parte, pe care suntem chemați să o slujim și în cadrul căreia suntem chemați să ne integrăm cu sufletul și trupul nostru și grija față de țara noastră binecuvântată, care a dat Împărației Cerurilor și Bisericii zeci de mii de sfinți. Sfinții români din toate timpurile așteaptă de la noi, cei de astăzi, să le urmăm calea și nevoințele”.

La final, starețul Mănăstirii Bucium, protos. Irineu Bălan, le-a dăruit celor doi mitropoliți care au slujit, precum și primarului Municipiului Iași, d-l Mihai Chirica, câte o icoană. La rândul său, primarul Mihai Chirica a le-a dăruit starețului și ierarhilor câte un album despre capitala Moldovei.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, cei doi ierarhi, alături de câteva zeci de preoți din protopopiatele Iași 1, Iași 2 și Iași 3, au săvârșit slujba de sfințire a apei unită cu rugăciuni înălțate pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie binecuvântată pe pământ. Sărbătoarea hramului Mănăstirii Bucium s-a încheiat cu o agapă, la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi.

Schitul Bucium, întemeiat la anul 1863 ca metoc al schitului românesc Prodromul de la Muntele Athos, de către ieromonahii Nifon şi Nectarie, a fost ridicat la rang de mănăstire în anul 1991 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cei 11 vieţuitori ai mănăstirii activează în cadrul unor ateliere de tâmplărie şi de pictură amenajate în jurul aşezământului monahal. Tot aici se află şi Casa Roznovanu, reşedinţa mitropolitană. Slujbele se săvârşesc păstrând, în mare parte, tipicul Sf. Munte Athos, oferind credincioşilor alinarea proprie acestui spaţiu, care ocupă un loc distinct în arealul spiritual al oraşului Iaşi.

Comentarii Facebook


Știri recente