Slujbă arhierească la Spitalul de Psihiatrie Burdujeni din Suceava

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a oficiat, ieri, 10 februarie 2013, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Haralambie” a Spitalului de Psihiatrie Burdujeni din Suceava. La această slujbă au participat pacienți internați în spital, precum și numeroși credincioși, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

La finalul Sfintei Liturghii, la care au participat numeroși credincioși, Înalt Preasfințitul Pimen a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre sărbătoarea Sfântului Haralambie și despre Evanghelia din Duminica a 16-a după Rusalii. „Rugăciunile pe care le adresăm Sfântului Haralambie sunt bine primite la Dumnezeu, oferindu-ne sănătate și întărire sufletească. De aceea, ocrotitorul acestei biserici și al acestui așezământ spitalicesc este Sfântul Haralambie. Sfântul Apostol Pavel ne spune în Epistola sa către Filipeni: «Căci vouă vi s-a dăruit, pentru Hristos, nu numai să credeți în El, ci să și pătimiți pentru El». Sfântul Pavel ne spune că cel care dorește să ducă o viață întru Hristos va pătimi. În această pătimire simțim și o bucurie duhovnicească. Trăirea vieții creștine este o jertfă, iar aceasta se realizează cu ajutorul, harul și puterea lui Dumnezeu. Cel Preaînalt ne dăruiește atâtea daruri, binefaceri și puteri sufletești. Noi suntem datori să înmulțim darurile pe care ni le-a dat Dumnezeu. Trebuie să facem binele cu ajutorul puterilor noastre sufletești. În Sfânta Scriptură, după pilda talanților urmează textul în care se vorbește despre Înfricoșătoarea Judecată, când fiecare va fi răsplătit după străduințele sale. «Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit; Gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine» (Matei 25, 34-36). Avem îndatorirea de a înmulți talantul milosteniei, oricât de mic ar fi el. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că trebuie să-l cercetăm pe cel bolnav prin cuvânt. Este un efort să facem binele. Dumnezeu plinește ceea ce nouă ne lipsește, chemându-ne la îndreptare și întărindu-ne în necazuri prin harul lui. Sfântul Haralambie a pătimit mult pentru credința creștină. Sunt mulți oameni invidiați pentru că sunt buni creștini. Dumnezeu ne dă putere, însă noi trebuie să o folosim și să contribuim cu ceva”, a explicat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care a apreciat râvna și dragostea față de biserica Sfântului Haralambie din Burdujeni. „Părintele Ioan a știut să înmulțească talanții pe care i-a dat Dumnezeu. A avut dragoste de muncă și conștiința de slujitor bisericesc. M-am bucurat pentru slujba de astăzi (n.r. ieri), mai ales că au venit și copiii. Pentru toate vă mulțumesc, dorindu-vă sănătate și bucuria mântuirii”, a spus IPS Pimen.

Părintele Ioan Ieremie, slujitor la Biserica „Sfântul Haralambie” a Spitalului de Psihiatrie Burdujeni din Suceava a mulțumit Înalt Preasfințitului Pimen pentru slujirea, binecuvântarea și dragostea Înalt Preasfinției Sale.

Comentarii Facebook


Știri recente