Slujbă Arhierească la Mănăstirea Sărăcinești

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat astăzi, 8 ianuarie 2013, slujba Sfintei Liturghii înconjurat de un sobor de preoți și diaconi la Mănăstirea Sărăcinești, din localitatea Cheia, județul Vâlcea, potrivit arhiram.ro.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Episcop Emilian a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre însemnătatea Praznicelor Împărătești și a sărbătorilor care s-au încheiat cu cinstirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. De asemenea, Preasfinția Sa a evidențiat viața și mărturia creștină a Sfinților Gheorghe Hozevitul și Emilian Mărturisitorul, pomeniți în fiecare an în ziua de 8 ianuarie.

Răspunsurile la strană au fost date de către corala maicilor de la Mănăstirea Bistrița Olteană.

Mănăstirea Sărăcinești se află după cum glăsuiește pisania, de aproape 300 de ani, la confluența râului Olănești cu râul Cheia, în mijlocul satului Valea Cheii, sat care până în anul 1964 s-a numit Sărăcinești.

Construcția ansamblului monahal începe în anul 1688 într-o epocă de plină dezvoltare a artei bisericești bizantine pe pământul nostru. În anul 1693 moare ctitorul principal Episcopul Ștefan și este înmormântat în tinda bisericii pe care o lasă nepictată. 30 de ani mai târziu, în anul 1718, Episcopul Damaschin împreună cu Arhimandritul Ioan de la Mănăstirea Hurezi și iermonahii Paisie și Dosoftei, aduce la Sărăcinești pe pictorii Teodosie, Gheorghe și Preda, care au zugrăvit paraclisul de la Hurezi și alte așezăminte brâncovenești, și realizează pictura bisericii așa cum se vede și astăzi.

Din clădirile și inventarul anilor 1688 și 1693 mai există: Biserica în forma ei originală, clopotnița pe zidul căreia se poate vedea inscriptia „Sava 7200 = 1692”, clădirea dinspre miază-noapte de biserică, a cărei origine medievală o dovedesc zidurile și construcția beciului, ce a servit de stăreție și chilii, clopotul cel mic, turnat pentru prima dată în anul 1612 și returnat în anul 1930 de protosinghelul Ieronim și o cruce de mână din lemn ferecată cu inscripția „†Ștefan episcop 7200 = 1692”.

Așezământul a fost mănăstire de călugărițe până în jurul anului 1860, când devine mănăstire de călugări, până în 1873. Din 1873 până în 1913, biserica este trecută ca filială a parohiei Cheia, iar casele au adăpostit școala primară la care veneau elevi din satele vecine Păușești, Olănești și Cheia.

Din anul 1913 până în 1960 a fost din nou mănăstire de călugărițe, când a fost desființată în mod abuziv de regimul comunist. Din anul 1960 până în anul 2007, mănăstirea a fost tranformată în cămin pentru bătrâni, iar sfântul locaș în biserică parohială.

Din anul 2007, lainițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a fost reînființată Mănăstirea Sărăcinești cu o obște de cinci monahii aduse de la Mănăstirea Bistrița Olteană, conduse de stareța Anastasia Honcioiu. În prezent se efectuează lucrări de restaurare și consolidare a întregului ansamblu monahal, prin purtarea de grijă și cu sprijinul material și spiritual al Mănăstirii Cozia, prin părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului, precum și al Mănăstirii Bistrița Olteană.

Comentarii Facebook


Știri recente