Slujbă arhierească la hramul de toamnă al Mănăstirii Râșca

Ziua de 14 septembrie a fost prilej de bucurie pentru obștea Mănăstirii Rașca, care l-a primit în mijlocul său pe Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru a sărbători împreună ziua Înălțării Sfintei Cruci, hramul de toamnă al mănăstirii. Un alt oaspete drag a fost și pr. stareț Nectarie de la Mănăstirea Volos din Grecia, informează „Ziarul Lumina”.

IPS Părinte Pimen a fost întâmpinat la poarta mănăstirii de soborul de preoți și diaconi, alături de locuitorii comunei, după care Sfânta Liturghie s-a desfășurat în paraclisul de vară, situat în incinta complexului monahal. Strana a fost susținută de un grup de tineri din Corul Makarios din Suceava.

În cadrul serviciului divin a fost o hirotonie în diacon și una în treapta preoției. Închinătorii s-au împărtășit și au ascultat cuvântul părintesc de învățătură al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, transmis cu ocazia deschiderii noului an școlar și citit de IPS Părinte Pimen. Credincioșii s-au putut închina și la sfintele moaște ale Sf. M. Mc. Ciprian, la o părticică din cinstitul lemn al Sfintei Cruci, precum și la papucul Sfântului Spiridon. La final, toți închinătorii au fost invitați să participe la o agapă creștină, pregătită de obștea mănăstirii.

Mănăstirea Râșca este o ctitorie cu vechi tradiții în viața ortodoxă a României. Hramul său istoric este Sfântul Ierarh Nicolae. Ridicată în 1359 de Bogdan Vodă, întemeietorul Moldovei, ea a suferit multe atacuri din partea năvălitorilor, fiind necesară refacerea succesivă în 1511 și, respectiv, 1540, prin osârdia lui Bogdan Vodă și Petru Rareș, fiii lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Pictura exterioară se păstrează încă pe fațada peretelui sudic, înfățișând scena Judecății de Apoi.

În timpul Primului Război Mondial, călugării au plecat voluntari pe front, ca infirmieri, iar chiliile mănăstirii au fost transformate în spital militar, călugării mai vârstnici îngrijindu-i pe răniții aduși de pe front.

Comentarii Facebook


Știri recente