Slujbă arhierească în parohia Pojorâta 2

Credincioșii din localitatea Pojorâta, dar și din alte sate apropiate au participat ieri la Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”. Lăcașul de închinăciune a îmbrăcat straie de sărbătoare, întrucât și-a cinstit ocrotitorul. Așa cum s-a îndătinat tradiția în ultimii ani, hramul bisericii parohiale este sărbătorit în prima duminică după praznicul Botezului Domnului, informează „Ziarul Lumina”.

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit ieri Sfânta Liturghie în parohia Pojorâta 2, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Lăcașul de închinăciune al acestei enorii, închinat Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, și-a sebat hramul în Duminica după Botezul Domnului, așa cum este tradiția de mai mulți ani. Ierarhul locului a fost întâmpinat la primele ore ale dimineții de preotul paroh Dumitru Beșliu și de enoriașii parohiei. IPS Pimen a intrat apoi în sfântul lăcaș, unde a săvârșit Sfânta Liturghie. Răpunsurile la strană au fost oferite de corul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”. Din soborul de preoți a mai făcut parte și pr. Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În cadrul slujbei, tânărul Ioan Ionescu a fost hirotonit diacon. O parte din credincioșii prezenți la slujbă au purtat costume naționale specifice zonei, arătând astfel dragostea și respectul pentru portul popular și pentru Biserică. „Pentru comunitatea noastră, astăzi (n.r. ieri) a fost o sărbătoare deosebită pentru că l-am avut în mijlocul nostru pe Înalt Preasfințitul Pimen. Cu toții ne-am bucurat de binecuvântările Înalt Preasfinției Sale. În duminica în care sărbătorim începutul propovăduirii Mântuitorului Hristos, IPS Pimen a venit în comunitatea noastră pentru a se ruga împreună cu noi și pentru a ne încuraja în drumul spre mântuire. Suntem încredințați că astăzi (n.r. ieri) sufletele credincioșilor noștri s-au bucurat pentru că au înălțat rugăciuni de mulțumire și de cinstire către Sfântul Ioan Botezătorul, ocrotitorul parohiei noastre”, a relatat pr. paroh Dumitru Beșliu. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat Parastasul pentru cei plecați în lumea veșniciei.

Cei peste 500 de credincioși au participat la Sfânta Liturghie pentru a primi binecuvântare prin rugăciunile înălțate la Tronul Preasfintei Treimi. O parte dintre ei au primit Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. „Mă bucur că Dumnezeu m-a ajutat să particip și în acest an la hramul tradițional al bisericii din parohia noastră. Este o mare binecuvântare că Sfânta Liturghie a fost slujită de Înalt Preasfințitul Pimen, mai ales că suntem la începutul anului calendaristic. Avem nevoie de rugăciunea ierarhului și a preoților pentru a ne apropia mai mult de Dumnezeu și pentru a trece peste ispitele care apar”, a declarat Ion Leuștean din Pojorâta. „Am aflat de hramul acestei biserici și am dorit să particip, mai ales că a slujit Înalt Preasfințitul Pimen. Am rămas impresionată de frumusețea acestei biserici, de arhitectura care se potrivește foarte bine cu relieful și de pictura interioară”, a declarat Angelica Mihalache din Sadova. „Am venit la sfânta slujbă pentru a ne ruga Sfântului Ioan Botezătorul să mijlocească la Dumnezeu pentru noi. Această biserică este o minune a Sfântului Ioan Botezătorul. Așteptăm momentul sfințirii picturii acestui sfânt lăcaș”, s-a exprimat Georgeta Bedrule din Pojorâta.

Pictura bisericii,aproape de finalizare

Piatra de temelie a Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” a fost pusă în 2001, iar în toamna aceluiași an a fost finalizat demisolul sfântului lăcaș. Anul următor, construcția din zidărie, în plan triconc, în stil moldovenesc, a ajuns până la cota de opt metri. Altarul lăcașului de închinăciune a fost sfințit de către Înalt Preasfințitul Pimen la hramul din anul 2007, iar de atunci slujbele se oficiază în biserica mare. În prezent pictorul Valeriu Dolgher, împreună cu echipa sa, lucrează la pictura în tehnica frescă. „Pictura s-a realizat în proporție de 80% cu sprijinul credincioșilor din parohie și al Primăriei Pojorâta. Eforturile sunt foarte mari, întrucât trebuie să menținem o temperatură constantă în sfântul lăcaș. Pictura se realizează doar pe perioada iernii. Nădăjduim ca anul acesta să finalizăm lucrările de pictură pentru ca mai apoi biserica să fie resfințită. În același timp, căutăm să zidim biserica din sufletele credincioșilor încredințați de Dumnezeu spre păstorire”, a amintit pr. paroh Dumitru Beșliu. Icoanele de pe catapeteasmă sunt aurite, fiind lucrate manual. În anul 2004 a fost ridicat un centru social, care urmează să fie dotat cu bibliotecă, calculatoare, sală de mese, cabinet medical, farmacie. Clădirea centrului social cuprinde și clopotnița, întreaga arhitectură a ansamblului parohial de la Pojorâta II aparținând părintelui paroh Dumitru Beșliu.

Comentarii Facebook


Știri recente