Duminica a XXXI-a după Rusalii a însemnat pentru credincioșii Comunei Ionești din județul Vâlcea o îndoită sărbătoare duhovnicească. Astăzi, 27 ianuarie 2013, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, în sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia Ionești II, Protoieria Drăgășani, județul Vâlcea, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. Sărbătoarea a fost marcată de slujba de resfințire a picturii exterioare a bisericii „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil” din satul Obeni, după ce lucrările de restaurare au fost finalizate, și totodată, de aniversarea a 170 de ani de la târnosire, în anul 1843, după cum a precizat Arhid. Ioan Liviu Găman.
Cu acest prilej, pe parcursul întregii zile, credincioșii prezenți la eveniment au avut bucuria duhovnicească de a se închina la Icoana Maicii Domnului „făcătoare de minuni”, adusă de la Mănăstirea Ostrov, din Călimănești, și la racla cu moaștele Sfinților Martiri Epictet și Astion și ale Sfinților Martiri de la Niculițel, Zotic, Altal, Camasis și Filip, aduse de la Parohia Călina, protopopiatul Drăgășani, județul Vâlcea.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Episcop Emilian a arătat sensurile duhovnicești desprinse din Evanghelia citită, în care Sfântul Evanghelist Luca istorisește minunea săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos prin vindecarea orbului din Ierihon.
„Evanghelia de astăzi, ne așează în fața ochilor sufletești responsabilitatea de a cultiva vedearea fizică și vederea sufletească pe care le-am primit de la Dumnezeu prin darul vieții. Beneficiem cu toții de trei vederi deosebite: vederea ochilor fizici, vederea minții sau a rațiunii și vederea inimii sau vederea sufletească, toate acestea binecuvântate și încununate de vederea credinței. Noi nu am văzut cu ochii fizici faptele săvârșite de Mântuitorul Hristos, însă credem că ele au avut loc; nu am văzut Nașterea Lui din Fecioara Maria și nici Învierea Lui din morți, însă credem că ele au avut loc și mai mult decât atât s-au petrecut pentru folosul nostru sufletesc, pentru mântuirea nostră, pentru dobândirea vieții veșnice. Aflându-ne în Parohia Ionești II, într-o biserică ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, de Sfântul Ierarh Nicolae și de Sfinții Împărații Constantin și Elena, aceștia ne îndeamnă să vedem lucrarea Bisericii binecuvântată de harul Duhului Sfânt, lucrarea Bisericii întemeiată de Mântuitorul Iisus Hristos. Mare sărbătoare în această parohie, deodată cu sărbătoarea „Aducerii moștelor Sfântului Ioan Gura de Aur” în cetatea Constantinopolului și aducerea moaștelor Sfinților Mucenici Epictet și Astion și ale Sfinților Mucenici Zoticos, Altalos, Camasis și Filipos, la Parohia Ionești II și a Icoanei Maicii Domnului „făcătoare de minuni”, de la Mănăstirea Ostrov, daruri pe care ni le-a dat Dumnezeu ca să le păstrăm, să le cultivăm și să vedem lucrarea Sfintei Treimi prin oameni în lume, lucrarea lui Dumnezeu prin noi, ca să dobândim Împărăția cerurilor”, a conchis Preasfinția Sa.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim a ținut un cuvânt în care i-a binecuvântat pe credincioși pentru prezența la Sfânta Liturghie și pentru conservarea și înfrumusețarea Sfântului locaș.
La final, Părinții Ierarhi au apreciat slujirea bisericească a Părintelui Constantin Diaconu, felicitându-l pentru toate împlinirile slujirii preoțești și, totodată, pentru frumoasa vârsta de 39 de ani, pe care astăzi o aniversează.
După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită slujba de resfințire a picturii exterioare a sfântului locaș, după care a avut loc o procesiune în jurul bisericii cu Icoana Maicii Domnului „făcătoare de minuni”, și racla cu moaștele Sfinților Martiri Epictet și Astion și ale Sfinților Martiri de la Niculițel.
La eveniment au mai participat: Părintele Iulian Mădălin Bușagă, Protopop de Drăgășani, preoții de la parohiile învecinate și numeroși credincioși.
Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil” din Parohia Ionești II se află în satul Obeni, comuna Ionești, Protoieria Drăgășani, județul Vâlcea. Este construită din zid, în anul 1842, în formă de navă, cu pictură pe exterior. Pictura este în tehnica „fresco”, în stil bizantin.
Ctitorii sunt boierul Anghel Comănoiu, ajutat de Teodor Jupânul, locul pe care este construită fiind donat de Mihail Vladimirescu, vărul lui Tudor Vladimirescu, și au înzestrat-o cu terenuri și pădure.
În august 1843, a fost târnosită de către PS Neofit, Episcop al Noului Severin, în zilele domnitorului Alexandru Ghica, voievodul Țării Românești. Primul preot slujitor a fost Părintele Stoica Comănoiu, iar prima biserică a satului a fost construită din lemn, în anul 1700, de către Barbu Piulescu.
În decursul timpului biserica a fost restaurată și îngrijită de toți preoții slujitori. În cei 170 de ani de la târnosire, a fost vizitată de aproape toți ierarhii Râmnicului, printre care amintim: Sfântul Calinic, PS Ghenadie Georgescu, PS Galaction, PS Vartolomeu Stănescu, aceștia fiind trecuți în istoricul parohiei.
Pe 29 mai 2005, a fost resfințită de către PS Gherasim, astăzi Arhiepiscopul Râmnicului, iar la 27 ianuarie 2013, a fost sfințită pictura exterioară de către PS Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Din anul 2004 este numit preot paroh, părintele Constantin Diaconu. În cei aproape 9 ani de slujire la această parohie, și 17 ani de preoție, părintele Diaconu a inițiat diverse proiecte pe toate sectoarele de activitate, o parte au fost duse la îndeplinire, în special cele pentru copii și bătrâni, iar altele fiind în curs de finalizare.
Printre cele mai importante proiecte amintim: 1. Restaurarea bisericii parohiale monument istoric; 2. Recuperarea întregii averi parohiale; 3. Ctitorirea primului Centru religios-social „Sfântul Nicolae”, realizat în întregime, cu o suprafață de 600 m pătrați, dotat cu cantină socială și 20 de locuri pentru cazare, așezământul fiind amplasat pe locul fostei brutării a comunei, imobil cumpărat de către parohie; 4. Ctitorirea Așezământului social de hrănire și adăpost temporar „Sfântul Calinic de la Cernica”, din curtea parohială, cu o suprafață de 300 m pătrați, cu sală de mese și 6 locuri de cazare; 5. Amenajarea cimitirului parohial; 6. Construirea a 7 troițe din lemn și zid în toată parohia; 7. Pelerinaje cu enoriașii la mănăstiri în eparhie și în țară; 8. Împlementarea cu succes a Proiectelor Patriarhiei Române; 9. Proiecte europene pe fond agricol și forestier etc; 9. Acreditarea parohiei ca furnizor de servicii sociale petru îngrijirea bătrânilor la domiciliu; 10. Înființarea bibliotecii parohiale cu un număr de 800 de volume; 11. Reamenajarea spațiului pentru arhiva parohiei, arhiva veche de peste 100 de ani; 12. Înființarea muzeului etno- religios „Pons Aluti” etc.