Slujbă Arhierească în Parohia Călina, județul Vâlcea

În Duminica a XVII-a după Rusalii, astăzi, 17 februarie 2013, credincioșii localității Prundeni, din județul Vâlcea, au trăit o înălțătoare sărbătoare duhovnicească, prin prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Cu acest prilej, Părintele Ierarh a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, din Parohia Călina, Protoieria Drăgășani, județul Vâlcea și a sfințit noua casă parohială construită în incinta sfântului locaș, după cum ne-a transmis Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

Pe parcursul Sfintei Liturghii, credincioșii prezenți la eveniment au avut bucuria duhovnicească de a se închina la racla cu moaștele Sfinților Martiri Epictet și Astion și ale Sfinților Martiri de la Niculițel, Zotic, Altal, Camasis și Filip, existente în patrimoniul bisericii parohiale.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Episcop Emilian a arătat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică citită, în care Sfântul Evanghelist Matei redă dialogul extraordinar dintre Mântuitorul Iisus Hristos și femeia cananeeancă, în urma căruia, Domnul i-a vindecat acestei mame îndurerate fiica demonizată. „Evanghelia Duminicii a XVII-a după Rusalii, relatează întâlnirea dintre Mântuitorul Iisus Hristos și femeia cananeeancă. La rugămintea insistentă și datorită credinței ei, Domnul Hristos o vindecă pe fiica sa, care era chinuită de un demon. Prin această minune vedem că Mântuitorul vindecă și ajută nu numai pe fiii poporului lui Israel, ci și pe cei de alt neam și de altă credință, dorind prin aceasta să arate că a venit să caute pe cel pierdut și să mântuiască toată lumea… . În Parohia Călina, preoții slujitori de aici lucrează înțelept și rodnic pentru folosul creștinilor din comunitate și pentru dezvoltarea armonioasă a legăturilor dintre părinți și copii, și dintre Familie și Biserică. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să dăruiască sănătate preoților și credincioșilor acestei localități, pentru a întreține și dezvolta iubirea și învățătura de credință a Mântuitorului Hristos, spre o frumoasă viețuire și prietenie cu Dumnezeu aici pe pământ, pentru dobândirea harului Sfintei Treimi și vieții veșnice.”, a conchis Preasfinția Sa.

La final, Preasfinția Sa a apreciat slujirea bisericească a Părinților Viorel Tudor și Ion Cosac, felicitându-i pentru toate împlinirile slujirii preoțești.

După Sfânta Liturghie a avut loc o procesiune în jurul bisericii cu racla cu moaștele Sfinților Martiri Epictet și Astion și ale Sfinților Martiri de la Niculițel, apoi Preasfințitul Episcop împreună cu soborul de slujitori a sfințit noua casă parohială construită în curtea sfântului locaș.

La eveniment au mai participat: Primarul comunei Prundeni, Ion Horăscu, Părintele Iulian Mădălin Bușagă, Protopop de Drăgășani, preoții de la parohiile învecinate și numeroși credincioși.

Biserica parohială „Sfântul Ioan Botezătorul” din satul Călina, comuna Prundeni, Protoieria Drăgășani, județul Vâlcea, este construită din zid, între anii 1891 și 1894, la inițiativa și prin osârdia preotului Gheorghe Folescu, de către familiile Ion Dumitrescu Lințoiu și Iordache Ionescu, deoarece vechiul sfânt locaș al comunității, cu hramul „Sfântul Teodor Tiron”, ridicat în anul 1824 din lemn, de către preotul Radu, se ruinase.

Biserica este un monument istoric elegant și bine proporționat, tradițional, în plan triconc, cu altar, naos, pronaos și pridvor, mai scund decât restul locașului, cu spații vitrate de mari dimensiuni. Între pronaos și naos sunt două semicoloane, iar altarul este flancat de proscomidiar și diaconicon, în forma unor nișe de dimensiuni reduse.

Pictura este executată în ulei și îmbină în stil elegant elemente neoclasice și bizantine. Dacă meșterul construcției a fost Vittorio Basseli, numele primului pictor nu se cunoaște. Datorită degradărilor survenite în urma cutremurului din 1940, a fost resfințită în 1943. Noi intervenții asupra picturii au fost realizate în 1966 de pictorul Florea Udrișe din Slatina. În anul 2009, prin grija preoților Viorel Tudor si Ion Cosac, pictura a fost restaurată.

În această biserică se păstrează la loc de cinste spre închinare o raclă cu părticele din moaștele Sfinților Martiri Epictet și Astion și ale Sfinților Martiri de la Niculițel, Zoticos, Altalos, Camasis și Filipos.

Comentarii Facebook


Știri recente