Slujbă arhierească de hramul Parohiei Sălătrucel

În ziua prăznuirii Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, astăzi, 8 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea vâlceană Sălătrucel. Vizita Părintelui Ierarh a culminat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată împreună cu un sobor de preoți și diaconi la Biserica cu hramul „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil” a Parohiei Sălătrucel.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Episcop Emilian le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea istorică și religioasă a sărbătorii prăznuite astăzi: „Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a soborului îngerilor ne învață să credem și să ne întărim credința în existența lumii nevăzute create de Dumnezeu înaintea lumii acesteia văzute în care trăim. Îngerii sunt creați de Dumnezeu să îl slujească, să îi aducă slavă, dar în același timp să slujească oamenilor, de aceea avem îngeri păzitori, îngeri care păzesc cetățile și orașele noastre și îngeri care poartă mesajul lui Dumnezeu către noi să ne întoarcem către El și să dobândim împărăția Lui. Parohia Sălătrucel cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” a trăit astăzi un moment de bucurie sfântă prin slujirea Sfintei Liturghii împreună cu îngerii. Prezența copiilor și a credincioșilor în număr mare întărește faptul că Biserica are acest dar de la Dumnezeu de ai aduna pe oameni în comuniune, după cum și îngerii sunt în comuniune între ei și laolaltă cu Dumnezeu…”, a spus Preasfinția Sa.

La final, Preasfinția Sa i-a felicitat pe părinții slujitori Gheorghe Filigean și Vasile Marius Rogoz, pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfășurată în cadrul parohiei, iar părintele paroh Gheorghe Filigean a mulțumit în numele întregii parohii Preasfințitului Părinte pentru vizita și binecuvântarea arhierească oferită credincioșilor parohiei Sălătrucel.

La hramul istoric al parohiei Sălătrucel au mai participat Părintele Nicolae Alin Gherghinoiu, Protoiereu de Râmnicu Vâlcea, Primarul localității, Dumitru Drăghici, preoți și numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi.

Biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Sălătrucel, se află în comuna Sălătrucel, situată în partea de nord-est a județului Vâlcea, în depresiunea Jiblea-Berislăvești, la poalele Masivului Cozia.

A fost zidită din temelie în forma de cruce, cu trei turle, lângă biserica veche construită în anul 1807, din cărămidă și piatră în formă de corabie și acoperită cu șindrilă. Zidirea bisericii celei noi a început în luna mai 1914 cu binecuvântarea Episcopului Calist, prin străduința preotului Ioan N. Preotescu și cu ajutorul și osteneala credincioșilor din satul Sălătrucel și al altor creștini din țară. Lucrările în piatră și cărămidă au fost executate de meșteri italieni, care în toamna aceluiași an, au și acoperit-o cu tablă galvanizată. Lucrările au continuat și în anii 1915 și 1916 sub conducerea arhitectului Gherasim Ioachim, dar din cauza Primului Război Mondial au fost întrerupte și reluate un anul 1921 cu tencuielile interioare și exterioare. În anul 1922 s-a continuat cu pictura bisericii sub conducerea pictorului Gheorghe Belizarie din Pitești, iar în anul 1923 s-au efectuat lucrări de pardosit, înzestrare cu strane și cele trebuincioase cultului.

În octombrie 1924, biserica a fost târnosită de PS Episcop Nichita Dima, înconjurat de un sobor de preoți și mulți creștini din parohie și împrejurimi, în zilele Majestății Sale, Regele Ferdinand I al României.

În anul 1942 a fost numit preotul Gheorghe Cârstoiu, care a continuat lucrările la sfântul locaș, astfel că între anii 1970 și 1976 s-au realizat următoarele lucrări: s-a reparat biserica, a fost electrificată, s-a împrejmuit cu gard de fier, pictura interioară a fost spălată, s-a refăcut acoperișul, a fost închis cimitirul cu prefabricate din beton, s-a refăcut clopotnița, s-a înfrumusețat cu candelabre și policandre.

În martie 1989 a fost numit preotul Gheorghe Bușagă la inițiativa căruia au fost realizate numeroase lucrări la sfânta biserică: În anii 1990 și 1991 a fost zugrăvită biserica, tabla de pe acoperiș a fost vopsită cu bronz și s-au refăcut turlele fisurate în urma cutremurului. În anii 1992 și 1993, în curtea bisericii s-a construit o clădire cu 4 camere și un prăznicar deasupra acestora, iar în 1994 și 1995 s-a repictat biserica de către pictorul Ilie Pațirea împreună cu echipa și Elisabeta-Cosmina Bușagă. A fost nesfințită pe 8 noiembrie 1995, de către delegatul Centrului Eparhial al Episcopiei Râmnicului, Preot Vicar Emilian Groșenoiu.

Între anii 1996 și 2000, s-au desfășurat alte lucrări de gospodărire bisericească, dintre care cele mai importante sunt: refacerea clopotniței, înlocuirea acoperișului de pe praznicar, amenajarea unei bucătării într-una din cele 4 camere, și s-a tencuit pe exterior cu praf de marmură. În 2004-2005 a fost înlocuit acoperișul bisericii cu tablă de aramă, în 2007 s-a parchetat întreaga biserică, în 2008 au fost puse strane noi, iar în anul 2009 a fost montată centrala termică pentru încălzirea întregii biserici.

La 15 decembrie 2009, Preotul Gheorghe Bușagă a trecut la Domnul, iar în luna martie 2010 au fost numiți preotul paroh Gheorghe Filigean și preotul co-slujitor Marius-Vasile Rogoz, care continuă lucrările de conservare și înfrumusețare ale bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente