Slujba Aghesmei Mari la Catedrala patriarhală

În ajunul și în ziua Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, pe 5 și pe 6 ianuarie, în Biserica Ortodoxă se oficiază după Sfânta Liturghie slujba Aghesmei Mari. Despre rânduiala liturgică de la Catedrala patriarhală din București de praznicul Bobotezei a oferit mai multe informații pentru Ziarul Lumina părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Anul acesta, Botezul Domnului se prăznuiește într-o zi de duminică, fapt care a condus la câteva rânduieli specifice. Astfel, Ceasurile Împărătești s-au mutat din ziua de ajun în ziua de 4 ianuarie, când au fost oficiate alături de celelalte slujbe de laudă. „Conform Tipicului Mare al Sfântului Sava, când ajunul Bobotezei cade sâmbăta sau duminica, vinerea dinaintea lor devine zi aliturgică. Nu se oficiază nici una din cele trei Liturghii ale Bisericii Ortodoxe, ci Ceasurile Împărătești și celelalte laude bisericești”, a spus părintele Timotei Aioanei.

Sfințirea mare a apei se săvârșește pe 5 și 6 ianuarie

Astăzi, la Catedrala patriarhală se oficiază de dimineață Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în continuarea ei, slujba Aghesmei Mari, care se săvârșește la Botezul Domnului.

„Slujba Aghesmei Mari se săvârșește de două ori pe an, în 5 ianuarie și în ziua Bobotezei. După această slujbă, conform tradiției împământenite la Centrele eparhiale, la mănăstiri, dar și în parohii, slujitorii Catedralei patriarhale merg în procesiune cu icoana Botezului Domnului în Reședința patriarhală și apoi la chiliile părinților slujitori ai Catedralei patriarhale pentru a binecuvânta și sfinți prin stropire cu Agheasmă mare”, a spus părintele arhimandrit.

Astăzi, începând cu ora 16:00 se oficiază în Catedrala patriarhală Vecernia și Litia praznicului Botezului Domnului.

„În ziua propriu-zisă a sărbătorii, duminică, 6 ianuarie, în Catedrala patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va săvârși de dimineață Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, care se oficiază doar de 10 ori pe an. După Rugăciunea amvonului de la Sfânta Liturghie, când se cântă troparul „Glasul Domnului peste ape strigㆦ”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de slujitorii Catedralei patriarhale, va merge în procesiune în afara lăcașului de rugăciune, spre locul special amenajat, unde va oficia slujba Aghesmei Mari. Rânduiala Sfințirii apei va fi oficiată în spațiul dintre Reședința patriarhală și Catedrala patriarhală”, a explicat părintele arhimandrit Timotei.

Cum se ia Agheasma mare?

Anul acesta, pentru credincioșii care vor participa la slujba de Bobotează la Catedrala patriarhală sunt pregătite 24 de butoaie cu apă curată care va fi sfințită duminică, adusă de la Izvorul Maicii Domnului din Grădina Patriarhiei. În această zi, ca și în celelalte, până pe 14 ianuarie, credincioșii pot lua Agheasma mare și apoi anafura. Pe 14 ianuarie încetează luarea Aghesmei mari, întrucât este Odovania Praznicului Bobotezei. În cursul anului, credincioșii pot lua Agheasmă mare cu dezlegare de la părintele duhovnic. În Biserica Ortodoxă Română, în preajma și mai ales în ajunul Bobotezei este rânduiala ca preoții să sfințească casele și locuințele credincioșilor prin stropire cu Agheasmă mare.

„Conform unor vechi mărturii, această tradiție era în țările române încă din vremea marilor voievozi. Ea vine în întâmpinarea dorinței credincioșilor de a-și sfinți și binecuvânta casele în preajma marilor sărbători, la Crăciun, la Bobotează, iar în alte locuri, în timpul celor patru posturi mari de peste an. Acest lucru arată dorința credincioșilor de a-și sfinți viața, de a se înnoi prin lacrimi, prin pocăință, prin rugăciune, prin fapte ale evlaviei și duhovnicești”, a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Comentarii Facebook


Știri recente