Situaţia juridică a Ortodoxiei în Peninsula Iberică discutată la Pamplona

La Universitatea Navarra din Pamplona a avut loc vineri simpozionul internațional de Drept bisericesc intitulat „Autonomie și limite ale Bisericii Ortodoxe în Spania”.

Întâlnirea ştiinţifică a fost organizată cu sprijinul Fundaţiei Pluralismo y Convivencia a Ministerului Justiţiei din Regatul Spaniei.

Evenimentul academic, dedicat analizei situației juridice actuale a Ortodoxiei din Peninsula Iberică, a reunit reprezentanți ai celor patru comunități ortodoxe existente în prezent în Spania (greacă, rusă, sârbă și română), profesori și specialiști de drept bisericesc, care au analizat situația diasporei Ortodoxe din Spania atât din punct de vedere canonic, cât și juridic.

La simpozion a fost prezent Arhid. George Grigoriță, Consilier Patriarhal – Cancelaria Sf. Sinod. Foto credit: Episcopia Spaniei şi Portugaliei.

Lucrările simpozionului au început cu prelegerea Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul ortodox roman al Spaniei și Portugaliei, care a prezentat istoria comunităţilor ortodoxe româneşti din Spania, situația lor juridica actuală, precum și relațiile cu celelalte comunități din diaspora ortodoxă prezente pe teritoriu spaniol.

Punctul central al dezbaterilor l-a constituit posibilitatea semnării unui acord între statul spaniol și comunitățile ortodoxe din Spania care beneficiază astăzi de statutul de „notorio arraigo” (înrădăcinate în teritoriul spaniol), informează Biroul de Presă al Eparhiei Spaniei şi Portugaliei.

De asemenea, au fost analizate diferite aspecte practice ale relației dintre Stat-Biserică în spaţiul spaniol, în special regimul juridic al edificiilor de cult, al asigurărilor sociale ale clericilor și al situației posibilităților de finanțare a comunităților ortodoxe.

Foto credit: Episcopia Spaniei şi Portugaliei

Comentarii Facebook


Știri recente