Sinod Mitropolitan la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca s-au desfășurat, astăzi, 19 februarie 2013, lucrările Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. Ședința a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei.

„Pe ordinea de zi au fost mai multe probleme legate de viața bisericească. Au fost în discuție sinaxarul, troparul, condacul și icoana Sfântului Mucenic Petroniu care după aprobarea din Sinodul Mitropolitan vor fi înaintate Sfântului Sinod înspre aprobare definitivă. S-a discutat ridicarea Schitului Sfinții Împărați Constantin și Elena din Budești – Maramureș la rangul de mănăstire. Apoi, a fost desemnat un director de seminar din mitropolie, directorul seminarului din Cluj Napoca ca reprezentat în Comisia pentru evaluarea învățământului teologic preuniversitar”, a declarat pentru TRINITAS TV ÎPS Părinte Andrei.

În cadrul lucrărilor s-a hotărât înființarea unei Asociații a Tinerilor Creștini Ortodocși.

„A mai fost adăugată pe ordinea de zi o propunere a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului care este legată de misiunea noastră de astăzi și anume înființarea Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși la nivel de protopopiat cu extindere în parohii și apoi a unei federații la nivel de mitropolie. Această asociație va avea o primă întrunire în Baia Mare pe 22 și 23 august când vor fi prezenți aproximativ 1000 de tineri”, a mai spus ÎPS Părinte Andrei.

Un punct important pe ordinea de zi a fost intensificarea vieții liturgice și a catehezei parohiale.

„Pe lângă proiectele minunate care s-au desfășurat în anii ce au trecut, Hristos împărtășit copiilor, Alege Școala, este nevoie de cateheza permanentă pe lângă parohiile noastre și urbane și rurale, apoi este nevoie de o intensificare a vieții liturgice. Nu este mult ca miercurea și vinerea în toate parohiile noastre să se oficieze la oră matinală Sfânta Liturghie, precum și Vecernia de duminică urmată de cateheză și Liturghiile din duminici și sărbători, iar la fiecare dintre ele cuvântul să fie pregătit și adecvat”, a arătat Înaltpreasfinția Sa.

Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului cuprinde Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Episcopia Maramureșului și Sătmarului și Episcopia Sălajului.

Comentarii Facebook


Știri recente