Sinod Arhieresc în Moscova. Părintele Patriarh Daniel face un apel la comuniune frățească și coresponsabilitate misionară

PF Daniel RUsia

MOSCOVA/ 02.12.2015 – Aflat în Moscova la invitația Preafericitului Părinte Kirill pentru a participa la manifestările dedicate centenarului restabilirii patriarhiei ruse, Părintele Patriarh Daniel s-a adresat sâmbătă după-amiază celor aproximativ 350 de ierarhi ruși prezenți la ultima sesiune a Sinodului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse, subliniind importanța menținerii unității de credință a Ortodoxiei, cultivării solidarității cu cei ce suferă și cooperării misionare practice.

La sesiunea festivă a Sinodului Arhieresc 2017 care a avut loc în Catedrala Hristos Mântuitorul sub președinția Patriarhului Kirill au fost prezenți următorii Întâistătători de Biserici Ortodoxe Autocefale:

  • Patriarhul Teodor al Alexandriei și al întregii Africi
  • Patriarhul Ioan al Antiohiei și al întregului Orient
  • Patriarhul Teofil al Ierusalimului și al întregii Palestine
  • Patriarhul Irineu al Serbiei
  • Patriarhul Daniel al României
  • Arhiepiscopul Hrisostom al Noii Justiniane și al întregului Cipru
  • Arhiepiscopul Anastasie al Tiranei și al întregii Albanii
  • Mitropolitul Sava al Varșoviei și al întregii Polonii
  • Mitropolitul Rastislav al Ținuturilor Cehe și al Slovaciei.

De asemenea, prezidiul i-a inclus pe Mitropolitul Tihon al Americii (OCA), Mitropolitul Teodor de Akhaltsikhe și Tao-Klarjeti în calitate de reprezentant al Patriarhului Ilia al Georgiei, Mitropolitul Gavriil de Loveci, reprezentantul Patriarhului Neofit al Bulgariei, Mitropolitul Onufrie al Kievului și al întregii Ucraine și Mitropolitul Daniil de Tokyo și al întregii Japonii.

În cuvântul intitulat Comuniune frățească și coresponsabilitate misionară, Patriarhul Daniel a făcut remarci privitoare la stabilirea instituției patriarhatului în primul mileniu creștin, care trimite la „patriarhii biblici, Avraam, Isaac și Iacov, părinții și conducătorii spirituali și politici ai poporului evreu, predecesorii lui Moise”.

Conferită inițial pentru scaunele episcopale din Roma, Constantinopol, Alexandria, Antiohia și Ierusalim, titulatura de patriarhie a revenit Bisericii Ortodoxe Ruse în 1589, când Patriarhul Ecumenic Ieremia II l-a întronizat pe Mitropolitul Iov ca Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii. O nouă formă de conducere a Bisericii Ortodoxe Ruse „contrară tradiției ortodoxe canonice” a fost cea instaurată de țarul Petru cel Mare în 1721, care presupunea un sinod de 12 ierarhi și preoți numiți de țar.

„Patriarhatul și demnitatea patriarhului ca președinte al Sinodului au fost restabilite abia în 1917” de un Sinod Local al Bisericii Ortodoxe Ruse la care au participat 564 de ierarhi, preoți și laici. Primul patriarh întronizat după acest sinod a fost Mitropolitul Tihon.

„Anii care au urmat restabilirii patriarhatului au fost ani de grele încercări pentru întreaga Biserică Ortodoxă Rusă: mii de clerici și monahi au fost uciși și mii de biserici au fost închise sau demolate până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus părintele patriarh Daniel, adăugând faptul că după acest Război „a început persecuția Bisericii și în alte țări din Europa Centrală și de Est, unde se instaurase regimul comunist ateu”.

În discursul său Patriarhul a atras atenția că „cei care au murit atunci pentru credință trebuie comemorați cu evlavie și respect”.

Preafericirea Sa a reamintit că pentru Patriarhia Română anul 2017 reprezintă o perioadă de comemorare și recunoștință față de Patriarhul Justinian Marina, „un păstor înțelept al Bisericii Ortodoxe Române”, și față de „toți cei care au suferit mărturisind credința în timpul regimului comunist ateu din România”.

Dată fiind experiența tragică a popoarelor ortodoxe din Europa de Est, în timpul Sfintei Liturghii prezidate de Preafericitul Părinte Kirill la București în data de 27 octombrie 2017, au fost comemorați toți mărturisitorii și apărătorii Ortodoxiei în timpul persecuției comuniste.

Preafericitul Părinte Daniel a făcut referire la contextul actual care se diferențiază de perioada persecuției comuniste numindu-l „o perioadă de libertate de mărturisire a credinței, dar și de mare responsabilitate pastorală în fața noilor probleme ale societății contemporane”.

Patriarhul României a adresat felicitări Patriarhului Kirill, ierarhilor, clericilor, monahilor și credincioșilor mireni „pentru eforturile lor de reînnoire a vieții bisericești și pentru prezența activă a Bisericii în viața societății ruse”.

În contextul lumii de astăzi caracterizată de secularizare și pluralism religios, patriarhul Daniel a vorbit despre necesitatea oferirii unei priorități „menținerii unității de credință a Ortodoxiei, cultivării solidarității cu cei ce suferă și cooperării misionare practice”.

Patriarhul și-a încheiat mesajul cu îndemnul de a folosi libertatea socială de astăzi „să-L iubim mai mult pe Dumnezeu și să creștem lucrarea misionară și filantropică a Bisericii în societate”.

Foto credit: Robert Nicolae/ Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente