Singura mănăstire din Arhiepiscopia Clujului ocrotită de Sfinţii Brâncoveni a fost sfinţită. „Este darul lui Dumnezeu”

Mănăstirea „Crucea Iancului” de la Mărișel, jud. Cluj, a fost sfinţită luni, de sărbătoarea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, hramul aşezământului monahal. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Andrei al Clujului alături de care au slujit Episcopii Macarie al Europei de Nord şi Benedict Bistriţeanul.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului a evidenţiat în predica de la sfinţire că mănăstirea este darul lui Dumnezeu oferit comunităţii.

Până la sfinţire, tot ceea ce face preotul, în cazul acesta duhovnicul împreună cu maica stareţă şi cu binefăcătorii, este darul pe care îl îndreaptă către Dumnezeu; de la sfinţire încoace este darul lui Dumnezeu către om, a spus PS Benedict Bistriţeanul.

După slujba de sfinţire, liturghia a fost oficiată în aer liber de cei trei ierarhi. Omilia a fost rostită de Episcopul Macarie.

La final, Mitropolitul Clujului a evidenţiat jertfa martirilor Brâncoveni şi i-a felicitat pe cei care au depus eforturi în construirea aşezământului monahal.

Pentru întreaga activitate administativă și pastoral-duhovnicească, Mitropolitul Clujului l-a hirotesit protosinghel pe duhovnicul mănăstirii, ieromonahul Paisie Plic, iar pe maica stareță, monahia Casiana Lup, a ridicat-o la rangul de stavroforă, cu dreptul de a purta crucea pectorală.

Mănăstirea „Crucea Iancului” de la Mărișel, județul Cluj, singura din Arhiepiscopia Clujului cu hramul „Sfinții Martiri Brâncoveni” a fost înființată în primăvara anului 2015. Este situată la aproximativ 2 km de binecunoscuta „Cruce a Iancului”, pe platoul de pe Vârful Dobruș, la altitudinea de 1340 de metri.

Piatra de temelie a bisericii mănăstirii a fost aşezată în data de 18 august 2015, de Mitropolitul Andrei la inițiativa căruia a fost înființat așezământul monahal.

Sfântul lăcaș, închinat Sfinților Martiri Brâncoveni, a fost construit în formă de cruce bizantină cu pridvor deschis și este pictat în tehnica frescă, realizată de pictorul Dobrin Ioan Tcaciuc împreună cu echipa sa.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, la inițiativa obștii monahale, un fragment din moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu a fost adus la așezământul monahal, în data de 27 ianuarie 2019, fiind primite în dar de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente