Sinaxa staretilor si staretelor din Arhiepiscopia Bucurestilor

In sala „Consilium” a Palatului Patriarhiei din Capitala a avut loc, astazi, sinaxa cu staretii, staretele, egumenii si egumenele manastirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor. Sedinta a fost convocata de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si a fost prezidata de Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Au fost prezenti reprezentantii celor 34 de unitati monahale din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucurestilor, 27 de manastiri si 6 schituri. In cadrul sinaxei au fost abordate aspecte legate de viata monahala prevazute de noul regulament bisericesc, probleme administrative si subiecte legate de viata culturala din cadrul manastirilor. Mai multe detalii despre proiectele culturale ale anului in curs, in care sunt implicate manastirile si schiturile Arhiepiscopiei Bucurestilor, proiecte prezentate, astazi, in cadrul sinaxei, ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor: „Vreau sa amintesc despre obligatia manastirilor si schiturilor de a intocmi, pana la sfarsitul anului 2008, o monografie amanuntita despre istoria manastirii respective; de asemenea, ele vor pregati materialul necesar pentru realizarea unui pliant color, care va fi tiparit la Tipografia Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane. Manastirile care au mai mult de 25 de vietuitori vor organiza coruri monahale pentru slujbele religioase, dar si pentru editarea unor casete si CD-uri care sa cuprinda cantari, acatiste si slujbe, pe care le vor pune la dispozitia credinciosilor. In perioada urmatoare, bibliotecile si arhivele manastirilor se vor reorganiza”.

Dupa incheierea lucrarilor sedintei, toti conducatorii de manastiri prezenti la Palatul Patriarhiei au fost primiti de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, care le-a dat binecuvantarea arhiereasca. Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane le-a multumit pentru activitatea desfasurata in manastiri si schituri, dar si pentru rugaciunile facute pentru sanatatea Preafericirii Sale in perioada spitalizarii, dupa fractura de glezna suferita in luna martie: „Va multumim pentru aceasta lucrare misionara, va multumim si pentru rugaciunile pe care le-ati facut pentru sanatatea noastra, dar am tinut sa va vedem personal pentru a va multumi pentru rugaciune, pentru activitate, si in acelasi timp sa va indemnam sa intariti fratietatea in interiorul manastirii si intre manastiri”.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel s-a referit apoi la programul numit „Fratia monahala”, care va fi implementat in manastiri, potrivit hotararii luate in cadrul Permanentei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor: „Manastirile recent infiintate au mare nevoie de ajutorul nostru. In Moldova, am avut o experienta foarte pozitiva. Cand se apropria o aniversare sau proclamare a unui sfant, timp de o luna, toate protopopiatele si manastirile ajutau acea unitate bisericeasca care avea nevoie de reparatie, de reinnoire. Deci, cand vor fi aniversari, comemorari, concentram ajutorul nostru spre manastirea sau schitul respectiv. Prin aceasta se intareste fratietatea intre manastiri, dar si impreuna-lucrarea. Acesta este scopul „Fratiei monahale”, ca program nou, de ajutorare”.

Comentarii Facebook


Știri recente