Sinaxă monahală în Arhiepiscopia Bucureștilor. Patriarhul Daniel: Toate mănăstirile sunt angajate în multe lucrări duhovniceşti, culturale, misionare şi social filantropice

Sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Bucureștilor a avut loc astăzi, 3 noiembrie 2016, la Mănăstirea Pasărea din județul Ilfov. Ședința a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi arhim. Nectarie Şofelea, Exarh administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopie, au participat, de asemenea, la întâlnire.

În cuvântul de deschidere, Preafericirea Sa a prezentat subiectele aflate pe ordinea de zi:

Mănăstirile trebuie sprijinite ca să își poată intensifica activitățile, a mai spus Părintele Patriarh:

Dorim să mulţumim Bunului Dumnezeu pentru că numărul monahilor şi monahiilor este în creştere şi, de asemenea, mulţumim pentru activităţile desfăşurate până acum. Toate mănăstirile sunt angajate în multe lucrări duhovniceşti, culturale, misionare şi social filantropice după posibilităţi. Dar, ca să fie şi mai implicate, au nevoie să fie ajutate. Cu alte cuvinte, reţinem că pentru a ajuta mai mult poporul, mănăstirile trebuie ele însele ajutate de Centrul Eparhial, de sponsori, de autorităţi etc.

În continuare, părintele arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul  Bibliotecii Sfântului Sinod, a prezentat referatul „Digitizarea arhivei și a bibliotecii mănăstirii, exemplu Biblioteca Sfântului Sinod”:

Digitizarea documentelor tradiţionale: cărţi, acte vechi înseamnă transpunerea din format fizic în format digital sau electronic prin diverse mijloace (scanare, fotografiere, microfilmare). Care sunt avantajele digitizării? Beneficiile sunt următoarele: manuscrisul este ferit de uzura prin răsfoire, căci vechimea fragilizează; citit în formă digitală manuscrisul este salvat de la degradarea adusă de sustragerea, îndoirea, pătarea sau adnotarea filelor. În plus, imaginile consultate digital pot fi mărite suficient cât să poată fi descifrate sau citite. Un manuscris poate fi consultat simultan de către mai mulţi cititori care pot obţine şi o copie. Forma electronică a manuscrisului poate fi expediată oriunde în lume prin poşta electronică sau dacă este postată pe un site propriu sau pe un portal specific, manuscrisul respectiv poate fi consultat de către cercetători din întreaga lume.

Lucrările sinaxei au fost precedate de slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Preluare audio: Radio Trinitas

Galerie foto:

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou la Catedrala Mitropolitană din București: PS Paisie Sinaitul explică ce munți mută credința

„Expresia mută munții atribuită credinței nu trebuie neapărat înțeleasă în sensul strict al cuvântului”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul duminică, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou din București. Liturghia în acest sfânt lăcaș…