Sinaxa preoților Protopopiatului Moinești

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit luni, 10 februarie 2014, Sfânta Liturghie Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Dărmănești. Slujba a fost prilejuită de Sinaxa preoților din Protopopiatul Moinești, informează mmb.ro

În ziua pomenirii Sfântului Mucenic Haralambie, la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Dărmănești, județul Bacău, a avut loc Sinaxa preoților din Protopopiatul Moinești. PS Ioachim Băcăuanul a slujit Sfânta Liturghie în cadrul căreia cei aproape 100 de preoți ai protoieriei s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Răspunsurile la strană din cadrul slujbei, la care au asistat numeroși credincioși, au fost oferite de Corala „Theotokos” a preoților Protopopiatului Moinești. „Preoții Protopopiatului Moinești au fost împărtășiți de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul din același Sfânt Potir, unde se află dragostea nemărginită a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Întâlnirea de astăzi (n.r. luni, 10 februarie 2014) este a patra pe care o organizăm în această formulă, în Protopopiatul Moinești. Pentru fiecare dintre noi, slujitori ai sfântului altar, a fost un moment cu totul și cu totul special. Preasfinția sa a amintit faptul că această comuniune în duh de rugăciune, prin care fiecare dintre noi îi mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, este un mijloc prin care, la început de an, Îl rugăm pe Dumnezeu să dăruiască fiecăruia dintre noi putere și înflorire în lucrarea duhovnicească în oborul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preasfinția Sa a amintit celor prezenți de misiunea sfântă și sfințitoare a preotului și de datoria fiecăruia dintre noi, de a înmulți talantul pe care Dumnezeu ni L-a dăruit fiecăruia. Apoi, PS Ioachim Băcăuanul a artătat faptul că, în lumea de astăzi, misiunea preotului este una din cele mai importante pe care fiecare dintre noi o are în parohia pe care o slujește și pe care ierarhul a încredințat-o fiecăruia. Parohia este un dar de la Dumnezeu, preotul fiind totodată și persoana care îl reprezintă pe episcopul locului în mijlocul credincioșilor săi”, a relatat pr. Costel Mareș, protopop al Protopopiatului Moinești.

Lansarea cărților Preasfințitului Ioachim Băcăuanul

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a făcut referire apoi la publicațiile „La déification de l’homme d’après la pensée du père Dumitru Staniloae”, „Cultul Cuvioasei Parascheva în Ortodoxie” și „Creștinismul abia începe”, apărute la Editura „Filocalia” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului sub semnătura Preasfinției Sale. Ierarhul a precizat faptul că cele trei apariții editoriale sunt mijloace prin care este sprijinită activitatea social-filantropică a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, precizând că fondurile obținute din vânzarea cărților vor fi direcționate către centrele social-filantropice ale Centrului eparhial Roman. „Prezența noastră la Dărmănești se înscrie într-un proiect mai amplu al protoeriei noastre, care se derulează cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul. Acest proiect se dorește a fi un mijloc de a arăta credincioșilor din cuprinsul protoeriei noastre, frumusețea, bogăția și profunzimea cultului nostru liturgic. De accea, am ales ca loc de slujire pentru această sinaxă, Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Dărmănești. Ne dorim să fim prezenți în cât mai multe din bisericile din cadrul protopopiatului și de a fi în felul acesta în imediata apropiere a credincioșilor noștri, ca și aceștia să se împărtășească din darurile cele nenumărate ale Duhului Sfânt care se revarsă asupra noastră prin Sfânta Liturghie”, a explicat pr. protopop Costel Mareș. În partea a doua a întâlnirii, a avut loc lansarea celor trei cărți care îl au ca autor pe Preasfințitul Ioachim Băcăuanul. Volumele au fost prezentate preoților Protopopiatului Moinești, autorităților locale și centrale, precum și unui număr mare de profesori și directori de școli din ținuturile Moineștiului. Despre cele trei cărți au vorbit pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, și pr. prof. dr. Gheorghe Petraru, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente