Sinaxă monahală în Episcopia Caransebeșului

Sâmbătă, 28 martie, s-a desfăşurat la Centrul eparhial din Caransebeş Sinaxa monahală, la care au participat toţi stareţii, stareţele şi duhovnicii mănăstirilor şi schiturilor din cuprinsul Episcopiei Caransebeşului, după cum ne-au transmis diac. Pavel Canea şi Darius Herea. Întâlnirea a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de un sobor de preoţi, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. În cadrul Sfintei Liturghii oficiată în biserica „Sf. Iosif cel nou de la Partoş” din incinta Centrului eparhial, a fost susţinută o predică la duminica a patra din Post de protos. Onufrie Ocu de la Schitul Petroşniţa şi cateheza cu tema „Faptele iubirii milostive, pregătire pentru învierea de obşte”, prezentată de pr. Ioan Petrică de la Mănăstirea Vasiova.

În continuare a avul loc şedinţa de lucru în Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea”, prezidată de către Preasfinţitul Episcop Lucian. În deschidere a fost prezentată meditaţia biblică de către arhim. Casian Oniţa, pe marginea versetului de la Marcu 8, 34: „Cel ce voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie”. La această întrunire a fost susţinut şi un referat cu tema „Mănăstirea, de la împărtăşirea euharistică la ospitalitatea filantropică”, susţinut de către arhim. Justinian Tibil de la Mănăstirea Teiuş. Pe marginea referatelor prezentate s-au purtat discuţii şi comentarii.

„Am pus accentul mai ales pe implicarea personalului monahal în tot ceea ce înseamnă lucrarea filantropică, dar și educarea și creșterea duhovnicească a tinerei generații. Ne-am bucurat că au fost multe luări de cuvânt și părinții și maicile au avut idei și gânduri care se vor putea concretiza în viața practică, pentru că sunt foarte multe proiecte care pot fi implementate în eparhia noastră. De asemenea în cadrul ședinței am depistat la modul concret mănăstiri unde se poate desfășura și o lucrare din punct de vedere social-filantropic. Ne-am gândit inclusiv la tabere pentru copiii și tineri și bineânțeles excursiile tematice, care vor putea fi găzduite de așezămintele noastre monahale, mai ales că anul viitor este dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre, ca anul misiunii cu tinerii”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

La final s-au discutat problemele din unităţile mănăstireşti din cuprinsul eparhiei, aspecte duhovniceşti, dar şi probleme administrativ-gospodăreşti. Totodată s-au comunicat unele hotărâri ale autorităţilor bisericeşti cu privire la viaţa monahală. În Episcopia Caransebeşului sunt 9 mănăstiri, 14 schituri şi două aşezăminte social-monahale.

Comentarii Facebook


Știri recente