Sinaxă cu tema Monahismul și provocările societății contemporane, în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Luni, 4 noiembrie 2013, a avut loc Sinaxa stareților și starețelor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, sub președinția Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Pimen. Tema sinaxei a fost „Monahismul și provocările societății contemporane”. Pentru început, Maica stavroforă Macrina Săucinițanu, stareța mănăstirii Dragomirna, a prezentat un material pe acest subiect.

În prima parte, a vorbit despre tensiunea între viața monahală și lume, între care există și o unitate, dar și o diferență: „Pentru a se uni cu Hristos, monahul este dator să se lepede continuu de lume. El însă nu uită de sufletele celor din lume, deoarece monahul, pe lângă datoria de a se îngriji de mântuirea sa, are și slujirea față de lume de a se îngriji de mântuirea tuturor.”

Venind din lume și trăind, ca monah, într-o societate globalizată, monahul contemporan trebuie să facă față unor presiuni noi, în comparație cu perioada clasică a monahismului: „Societatea postmodernă solicită omului să se afirme cu orice preț, căutând să ajungă cât mai sus, pe scara socială, din punct de vedere economic, politic, cultural etc. Aceasta conduce, în mod indirect, la negarea identității duhovnicești a omului, a chemării la smerenie și la dragoste jertfelnică, până la negarea vădită a apartenenței religioase, a apartenenței la o cultură și o civilizație creștine, la un neam creștin.”

Dar soluția la aceste probleme nu poate fi aflată decât în comuniunea cu Dumnezeu, în ascultarea cuvântului evanghelic al Mântuitorului Iisus Hristos, în actualizarea răspunsurilor date de sfinții diferitelor epoci la problemele vremii lor: „În viața Bisericii, în general, și a mănăstirilor, în particular, este esențială însușirea și păstrarea logicii duhovnicești, a gândirii Sfinților Părinți, în evaluarea problemelor. Dacă rămânem în logica duhovnicească, rămânem în comuniune cu Dumnezeu și El ne va da soluția potrivită pentru orice problemă.”

Concluzia referatului a fost că doar prin sporirea duhovnicească lăuntrică își pot monahii împlini vocația și chemarea lor aparte: „la orice provocare pentru Biserică și monahism nu se poate răspunde corect decât dacă ne situăm în gândul lui Dumnezeu. Răspunsul îl aflăm dacă reușim să păstrăm sufletele și mințile noastre în logica duhovnicească.”

Pornind de la rolul pe care stareții și duhovnicii îl au în mănăstire și de la faptul că ghizii sunt aceia care intră în mod special în interacțiune cu vizitatorii mănăstirilor, IPS Arhiepiscop Pimen a accentuat necesitatea colaborării dintre aceștia. „Nu e greu să trăiești, e greu să cumpănești”, a spus Înaltpreasfinția Sa, și a vorbit despre perioada dinainte de 1989, când a fost ghid la Mănăstirea Putna. „Uneori un ghid poate să ajute mai mult decât cititul unei cărți sau o spovedanie. Înainte de 1989, după prezentarea Muzeului, unele cadre didactice spuneau că vor să se spovedească; erau persoane care nu erau spovedite din copilărie. Un mare rol îl au ghizii în cultivarea sentimentelor religioase și patriotice, mai ales a celor patriotice, care au scăzut mult. Ghizii, călugării în general, sunt foarte importanți pentru regenerarea, pentru înnoirea vieții duhovnicești, deoarece oamenii vin la mănăstire cu mare deschidere sufletească”.

Arhimandritul Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din arhiepiscopia Sucevei și starețul Mănăstirii Putna, a vorbit despre necesitatea bunei întocmiri și conservări a arhivelor mănăstirilor, a pomelnicului ctitorilor și a unor condici ale călugărilor. Sfinția Sa a mai amintit despre dificultatea relației cu mass-media, care uneori vânează agresiv greșelile reale sau nereale, și a remarcat necesitatea limpezimii duhovnicești care îi este strict necesară monahului.

Comentarii Facebook


Știri recente