Sinaia | A fost desemnat sculptorul care va realiza statuia Regelui Mihai I

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș a anunţat sculptorul care va realiza statuia Regelui Mihai I ce va fi amplasată în Sinaia. Bogdan Ioan a câştigat concursul internaţional de proiecte organizat de asociaţie în parteneriat cu Ministerul Culturii și Primăria Orașului Sinaia.

Comisia l-a desemnat câștigător dintre cei 9 finaliști rămaşi în concurs.

Din comisia de selecṭie a competiției au făcut parte: Ion Tucă, Vicepreședinte al APPRP și Director al Casei Majestăṭii Sale Margareta, Custodele Coroanei române; Ștefan Câlția, pictor; Arh. Șerban Sturdza; Consilier Cristina Gheauș, Cabinetul Primarului, Sinaia; Prof. univ. arh. Marian Moiceanu, Rector al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

Secretariatul Comisiei a fost asigurat de Gl. lt. (r) Gelaledin Nezir.

Statuia va fi amplasată anul acesta, în luna octombrie, în centrul oraşului Sinaia, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I. Amplasamentul este situat pe domeniul public, respectiv pe Bulevardul Carol I, pe Esplanada Școlii George Enescu din Sinaia.

Ministerul Culturii a anunţat printr-un comunicat de presă că va finanța realizarea statuii Regelui Mihai I.

„Împlinirea a 100 de ani de la nașterea regelui Mihai I trebuie marcată cum se cuvine la Sinaia, inima și centrul regalității în țara noastră. Statuia care va fi realizată cu ajutorul și participarea Ministerului Culturii este un gest de prețuire față de ultimul rege al României. Patrimoniul regal este impresionant, un motiv de mândrie pentru noi toți și trebuie valorificat corespunzător. Cultura reprezintă deja, la Sinaia, motorul pentru dezvoltarea locală și este de datoria noastră să ne implicăm activ pentru păstrarea, în bune condiții, a obiectivelor culturale sau pentru crearea altora noi”, a declarat Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.

Ministrul Culturii s-a întâlnit miercuri, 6 ianuarie 2021, la Palatul Elisabeta, cu Ion Tucă, Directorul Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei.

În cadrul întâlnirii a fost stabilită procedura de începere a lucrărilor vaste de restaurare care vor avea loc la Palatul Peleș, anul acesta fiind preconizată finalizarea etapei de proiectare.

De asemenea, au fost vizionate machetele statuii Suveranului Regelui Mihai I din cadrul concursului internațional de proiecte organizat cu ocazia a 100 de ani de la nașterea domniei sale, finanțat și susținut de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș.

Statia realizată de sculptorul Bogdan Ioan. Foto credit: Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș/Facebook

Regele Mihai I

Mihai I a fost regele României în perioadele 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947.

La sfârșitul anului 1947, regele a fost constrâns de comuniști să semneze decretul de abdicare, în aceeași zi fiind proclamată republica populară.

În ianuarie 1948 a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza țării sale, însă fără rezultat. S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma și s-au stabilit în Versoix, Elveția.

În familia regală s-au născut cinci fiice: principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.

Sub președinția lui Emil Constantinescu, în 1997, regele a reprimit cetățenia română și i-au fost retrocedate o parte din proprietăți.

În martie 2016 a fost anunțată îmbolnăvirea lui de cancer și retragerea din viața publică.

Regele Mihai a murit în 5 decembrie 2017, la reşedinţa sa din Elveţia, la vârsta de 96 de ani.

În data de 16 decembrie 2017 a fost înmormântat în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeş.

Sursă foto: Ministerul Culturii

Comentarii Facebook


Știri recente