Simpozionul național „Proiect PENTRU VIAȚĂ”

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a găzduit, în perioada 9-11 , simpozionul național „Proiect PENTRU VIAȚĂ”. Întâlnirea s-a adresat profesorilor și liceenilor și a avut ca subiecte teme diverse legate de tentațiile în care pot cădea tinerii. Evenimentul s-a derulat cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Asociația „Sfinții Ioachim și Ana”, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei” din Suceava, Asociația Studenților Creștini Ortodocși (ASCOR) – filiala Suceava și Asociația „Bucovina Profundă” au organizat, timp de trei zile, la Suceava, simpozionul național „Proiect PENTRU VIAȚĂ”. În deschiderea manifestărilor, Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a adresat un cuvânt de binecuvântare în care a subliniat importanța derulării proiectelor de informare a tinerilor. Simpozionul s-a adresat în special profesorilor și elevilor (peste 15 ani), dar și tuturor acelora (studenți, medici, psihologi etc.) care doresc să aprofundeze modalități de abordare a unor teme precum: efectele televiziunii și ale mass-mediei asupra tânărului, sexualitatea și necunoscutele ei (pericolul libertinajului sexual), capcanele adolescenței (droguri, alcool etc.), dragostea, nevoia unor adevărate modele ș.a. În cadrul simpozionului au susținut alocuțiuni: prof. Gabriela Alexandru, formator în cadrul Fundației „Arsenie Boca” din București, și Leonard Vancu, formator în cadrul Fundației „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Constanța, Ana Maria Jitea, de la Federația Organizațiilor Ortodoxe Pro-Vita din România – filiala Arad, preoteasa Ana Maria Macuc din Botoșani s.a. Au participat tineri voluntari și formatori din 22 de județe ale țării, care au dialogat pe temele propuse spre discuție.

„Părinții îi neglijează pe copii”

Simpozionul a inclus mai multe teme care sunt abordate în cadrul orelor de curs de voluntarii asociațiilor din cadrul Federației Organizațiilor Ortodoxe Pro-Vita din România. Temele principale au fost: „Capcanele adolescenței – consumul de droguri, etnobotanice, fumatul și alcoolul” și „Iluzie și realitate – raportul dintre virtual și real”. „Tot mai mulți tineri sunt conectați ore întregi pe internet, la toate aceste stări de comunicare și de pseudosocializare. Ei stau permanent în fața unui ecran, pierzându-și simțul realității, confundând virtualul cu realul. Un copil de zece ani îl însoțea cu mașina pe tatăl său. La semafor, automobilul a oprit pentru că era culoarea roșie. În acest timp treceau și câțiva pietoni. Când a văzut acest lucru, copilul a început să urle la tatăl său: „Treci peste ei!”. Acel copil avea acces la un joc pe internet, care îl „recompensa cu bani” dacă trecea cu mașina peste pietoni și îi omora. Astfel, acel copil a ajuns să confunde realul cu virtualul. Copiii și tinerii au efectul de „undo”, adică tot timpul consideră că pot face ce doresc și că o pot lua de la capăt. În urmă cu câțiva ani, un tânăr din Ardeal a dat cu mașina peste două fete, vrând să le sperie. Din cauza acestui efect de „undo”, el credea că se poate repara ce a făcut. După ce a omorât-o pe una din acele fete, și-a manifestat nemulțumirea pentru că nu putea să refacă ceea ce greșise. De multe ori, părinții îi neglijează pe copii și îi lasă nesupravegheați la calculator și la televizor. Majoritatea desenelor animate conțin scene de violență și limbaj vulgar”, a spus Leonard Vancu.

În cea de-a 21-a zi, inima fătului începe să bată

Un alt modul care este prezentat tinerilor se numește „Sexualitatea”. Aici se face referire la bolile venerice, la relațiile trupești înainte de căsătorie și la consecințele lor. „Cea mai gravă consecință, care are repercusiuni asupra unei femei, este avortul. Au existat cazuri de adolescente care au murit pe masa de operație, după ce au recurs la avort. Avortul și anticoncepționalele sunt principalii factori de infertilitate. Anticoncepționalele provoacă boli hormonale, obezitate, cancer mamar s.a. În cele câteva zile când embrionul caută, din trompa uterină unde a fost fecundat, să se lipească de peretele uterin, organismul știe că s-a zămislit o nouă viață. În acel moment începe să lucreze glanda mamară. În sânul mamei încep să se adune picături de lapte. Ce se întâmplă cu aceste picături de lapte după ce se recurge la anticoncepționale sau la avort? Există femei trecute de 30 de ani care au noduli, chisturi sau cancer. Laptele din sânul femeii alimentează celulele canceroase care dezvoltă chisturi, tumori s.a. Astfel, cauzele sterilității la femeii sunt anticoncepționalele și avortul”, a amintit Leonard Vancu. Fundația „Sfinții Martiri Brâncoveni”, alături de alte asociații de profil din țara noastră, consideră că tratarea temelor legate de avort, sexualitate, dependența de alcool și alte droguri s.a. este importantă pentru viața de cuplu. „Din păcate, după un avort apar traume care se vindecă greu. Prin intermediul tehnologiei moderne s-a dovedit că, în cea de-a 21-a zi, inima fătului începe să bată. Tot sistemul nervos se dezvoltă în cea de-a 56-a zi. Fătul, având inimă și sistem nervos, are simțuri”, a adăugat Leonard Vancu.

Voluntariat pentru informarea tinerilor

Grupul de voluntari al Fundației „Sfinții Martiri Brâncoveni” și al altor asociații care apără viața este foarte larg, fiind format din medici, farmaciști, psihologi, ingineri, economiști, asistenți sociali, asistenți medicali, preoți s.a. „Dorim mărturisirea adevărului, axându-ne pe cele două module. În fiecare oraș din țară există persoane care implementează cele două module, folosind materiale standard. Voluntarii acordă acestor activități între două și șase ore din timpul lor liber pentru astfel de activități. Dorim ca tinerii să fie informați cu privire la pericolele la care sunt expuși. Este o realitate faptul că părinții fug de adevăr și de răspundere”, a conchis Leonard Vancu. Fundația „Sfinții Martiri Brâncoveni” își propune promovarea valorilor netrecătoare ale Ortodoxiei. Obiectivul fundației este acela de a forma tinerii în sensul valorilor spirituale și de a le clădi caracterul prin exemplul de jertfă al înaintașilor.

Comentarii Facebook


Știri recente