Simpozionul naţional „eTwinning – o comunitate de învăţare”

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, sâmbătă 28 martie 2015, la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” s-a desfăşurat Simpozionul naţional „eTwinning – o comunitate de învăţare”, după cum ne-a transmis Pr. Gabriel Molocea.

Evenimentul, ajuns la cea de a III-a ediţie, este inclus în Calendarul Activităţilor Extracurriculare Naţionale ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Întrunirea a reunit profesori şi elevi ai şcolilor seminariale din Galaţi şi Buzău, de la alte şcoli din municipiu, dar şi din Republica Moldova.

În deschidere, corul Seminarului Teologic gălăţean şi elevii Liceului „Meşterul Manole” din Sălcuţa – Căuşeni, Rep. Moldova au susţinut un microconcert de cântece religioase şi tradiţionale.

A urmat prezentarea proiectelor power point şi susținerea unor scurte referate care au avut ca scop principal conştientizarea importanţei noilor tehnologii în vederea dezvoltării educaţionale şi culturale, care să permită şcolilor să încorporeze tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC) în activitatea la clasă.

Totodată, simpozionul s-a dovedit şi un bun prilej pentru valorificarea experienţei dobândite în cadrul proiectelor eTwinning şi Erasmus + (Comenius) prin intensificarea cooperării şi prin schimbul de bune practici între instituţii de învăţământ preuniversitar.

În partea a doua a lucrărilor a fost organizat şi un dublu concurs: de grafică și de creaţii literare, având ca teme: „eTwinning – aventură şi creativitate”, respectiv „eTwinning – povestea unei idei”.

Prezent la eveniment, Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a arătat că prezența tinerilor în cadrul acestei întruniri este o mărturie a credinței și culturii neamului românesc: ”Ne bucură foarte mult prezența tinerilor de la Seminariile din Buzău și Galați, de la diferite școli din Galați, dar mai ales ne încântă prezența oaspeților noștri dragi de la renumitul liceu ”Meșterul Manole” din Republica Moldova, în cadrul unui proiect european care are scopul unei mai bune cunoașteri a culturii, obiceiurilor și portului popular, pentru a ști să ne purtăm frumos în lume ca oameni care au și suflet și cultură, și luptă pentru mai binele lor și al popoarelor lor!”.

În continuare, participanţii la Simpozion au vizitat Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, avînd ocazia ca, în Capela „Întâmpinarea Domnului şi Sfinţii Martiri Brâncoveni” să se închine la icoana ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu.

Prof. Liuba Pleșca, director al Liceului ”Meșterul Manole” din Sălcuța – Căușeni, Republica Moldova, profund impresionată de realitățile și valorile istorice, culturale și spirituale ale Muzeului – Palat episcopal și-a mărturisit convingerea că ”Europa ar deveni mult mai frumoasă dacă, nu doar ar cunoaște valorile noastre, ci le-ar primi și le-ar promova! Căutarea aceasta febrilă în care ne aflăm noi toți, și de o parte și de alta a Prutului, s-ar așeza, în sfârșit, într-o matcă a ei proprie atunci când ne vom da seama că trierea valorilor, discernerea lor trebuie să-și aibă, neapărat, obârșia în Ortodoxia noastră! Probabil de-aici trebuie să pornim și tot aici să ne întoarcem cu toate descoperirile științifice, educaționale și tehnologice! Faptul că în cultura noastră românească sunt oameni care știu atât de bine să promoveze adevărata noastră istorie, adevărata noastră speță europeană pe care, poate, nu toți ne-o recunosc, simt că este un dar de la Dumnezeu!”.

În final, Ierarhul locului a oferit celor prezenţi iconiţe şi pliantul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

La eveniment, pe lângă profesori și elevi, au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Consiliului Judeţean din Galaţi.

Comentarii Facebook


Știri recente