Simpozionul Internațional „Studia Theologica Doctoralia”, la final

Mai multe Facultăți de Teologie Ortodoxe din Ardeal au fost reprezentate la Simpozionul Internațional „Studia Theologica Doctoralia”, un eveniment academic organizat în acest an de Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, în parteneriat cu Universitatea din Graz, Austria. Gazda simpozionului din acest an a fost Centrul Socio-Cultural „Sfântul Paisie” al Mănăstirii Neamț.

Șase doctoranzi ai principalelor facultăți de Teologie Ortodoxă din Transilvania au participat în perioada 26-28 mai la cea de-a cincea ediție a Simpozionului „Studia Theologica Doctoralia”, manifestare academică organizată anual de Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, la inițiativa unui grup de doctoranzi.

Noutatea acestei ediții a stat în parteneriatul facultății ieșene cu Facultatea de Teologie Catolică a Universității „Karl Franzenz” din Graz, Austria.

Din partea Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au participat la simpozion drd. Dragoș Boicu și drd. Ștefan Mărculeț, iar referatele susținute s-au intitulat „De la protectoratul constantinian la sacerdoțiu imperial. Moise – Paradigma monarhului creștin în viziunea eusebiană”, respectiv „Inculturație în epoca Sfinților Împărați: „ousia” și „ipostasis” în terminologia trinitară”. Facultatea de Teologie din Cluj Napoca a fost reprezentată de drd. Cezar Login, cu referatul „Slujbele cu „Aliluia” în perioada Postului Nașterii Domnului: actuale sau desuete?”, de către drd. Silviu Cristian Rad, care a elaborat lucrarea „Paradigma dragostei în teologia părintelui Dumitru Stăniloae” și de către drd. Simeon Ștefan Pintea, cu lucrarea „Misiunea creștină ca participare la misiunea Preasfintei Treimi în teologia secolelor XX și XXI. O fundamentare teologică pentru misiunea contemporană”.

Din partea Facultății de Teologie din Alba Iulia, a participat la evenimentul de la Mănăsirea Neamț, drd. Ionuț Filimon, cu referatul „Misiunea Bisericii și necesitatea dialogului interconfesional”, iar din partea Facultății de Teologie din Oradea a participat diac. asist. dr. Florin Toader Tomoioagă, cu lucrarea „Dogmatica părintelui Dumitru Stăniloae și cea a părintelui Iustin Popovici – o privire comparativă”.

Participare internațională

Simpozionul s-a bucurat de o participare largă și din rândul cadrelor didactice de la facultățile organizatoare, amintind aici pe pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, pe pr. prof. univ. dr. Petre Semen și pe pr. prof. univ. dr. Gheorghe Petraru de la Facultatea de Teologie din Iași, secretarul de stat în Ministerul Culturii și lector la Facultatea de Teologie din Târgoviște, Vasile Cristian Petcu și prof. univ. dr. Pablo Argarate de la Facultatea de Teologie Catolică din Graz.

Referatele prezentate la simpozion au abordat subiecte legate de Sfinții Împărați Constantin și Elena, dar și de opera părintelui Dumitru Stăniloae. Programul a debutat cu un Te Deum oficiat în biserica mare a Mănăstirii Neamț, după care profesorii invitați au prezentat comunicările scrise. Simpozionul a continuat cu prezentarea referatelor elaborate de cei 33 de doctoranzi participanți la manifestarea academică.

„În realizarea acestor simpozioane a existat un progres. Este mare diferență între ceea ce s-a întâmplat acum cinci ani și întâlnirea din aceste zile. Receptivitatea din partea Universității din Graz a fost maximă, încât simpozionul nostru a fost internațional, nu doar prin participarea invitaților din Graz, Franța sau Grecia, ci și prin organizarea evenimentului. Ne-am bucurat și de calitatea materialelor prezentate de doctoranzii prezenți, remarcând faptul că majoritatea școlilor doctorale din țară au fost reprezentate”, a spus pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente