Simpozionul international “Presa culturală și literară din Banat”

Aula Academiei Române-filiala Timișoara a găzduit vineri, 12 iunie, cel de-al 31-lea eveniment din cadrul Zilelor Academice timișorene intitulat “Presa culturală și literară din Banat”. Cu acest prilej a fost lansat albumul “Bisericile ortodoxe românești din Banatul sârbesc” realizat de Costa Roșu și Adrian Negru și a fost vernisată expoziția cu același nume dedicate lăcașurilor de cult din Voivodina, după cum ne-a transmis Diac. Marius Mircia.

Simpozionul international “Presa culturală și literară din Banat” se înscrie în manifestările organizate cu prilejul “Zilelor academic timișorene” din perioada mai-octombrie 2015. Acesta a reunit academicieni, cercetători, profesori și oameni de cultură din urbea de pe Bega. La eveniment au fost de față și Preasfințitul Părinte Daniil Partoșanul, Episcop locțiitor al eparhiei Dacia-Felix al românilor ortodocși din Serbia, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, dar și consilieri de la Centrul eparhial din Timișoara.

Moderatorul întâlnirii a fost acad. Păun Ion Otiman care a prezentat succinct în deschidere programul ședinței inaugurale. În continuare, au urmat comunicări prinvind importanța presei culturale și literare în Banat: “Național și regional în cultura Banatului interbelic”,Crișu Dascălu; “Pubiciști români din Voivodina”, Costa Roșu; “Erori de clasificare a presei culturale din România”, Marian Petcu; “«Banatul» 1926-1930-prima revistă literară bănățeană”, Ioan David.

Album dedicat bisericilor din Banatul sârbesc

Un eveniment important din cadrul simpozionului l-a constituit lansarea albumului “Biserici românești din Banatul sârbesc. Fotografii artistice”, realizat de Costa Roșu și Adrian Negru, fotografiile fiind semnate de juristul Marius Roșu din Novisad-Serbia. Albumul prezintă 40 de locașuri de cult din Voivodina și debutează cu un cuvânt de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Daniil.Vernisarea expoziției de fotografie a avut în holul Academiei Române- filiala Timișoara, iar prezentarea acesteia a fost realizată de către scriitorul Nicu Ciobanu, Membru al Uniunii Scriitorilor din Voivodina și al Uniunii Ziariştilor din Serbia. De asemenea, a luat cuvântul și directorul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina, Todor Ursu, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a transmis cu acest prilej autorilor felicitările și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.Lucrările simpozionului au continuat în Sala de consiliu și în Aula academiei pe scțiunile: Publicații și Publiciști. Evenimentul a fost organizat de Academia Română-filiala Timișoara, Institutul de studii banatice “ Titu Maiorescu”, Institutul de cultură al Românilor din Voivodina și Societatea enciclopedică a Banatului.

Comentarii Facebook


Știri recente