Simpozionul international “Presa culturală și literară din Banat”

Aula Academiei Române-filiala Timișoara a găzduit vineri, 12 iunie, cel de-al 31-lea eveniment din cadrul Zilelor Academice timișorene intitulat “Presa culturală și literară din Banat”. Cu acest prilej a fost lansat albumul “Bisericile ortodoxe românești din Banatul sârbesc” realizat de Costa Roșu și Adrian Negru și a fost vernisată expoziția cu același nume dedicate lăcașurilor de cult din Voivodina, după cum ne-a transmis Diac. Marius Mircia.

Simpozionul international “Presa culturală și literară din Banat” se înscrie în manifestările organizate cu prilejul “Zilelor academic timișorene” din perioada mai-octombrie 2015. Acesta a reunit academicieni, cercetători, profesori și oameni de cultură din urbea de pe Bega. La eveniment au fost de față și Preasfințitul Părinte Daniil Partoșanul, Episcop locțiitor al eparhiei Dacia-Felix al românilor ortodocși din Serbia, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, dar și consilieri de la Centrul eparhial din Timișoara.

Moderatorul întâlnirii a fost acad. Păun Ion Otiman care a prezentat succinct în deschidere programul ședinței inaugurale. În continuare, au urmat comunicări prinvind importanța presei culturale și literare în Banat: “Național și regional în cultura Banatului interbelic”,Crișu Dascălu; “Pubiciști români din Voivodina”, Costa Roșu; “Erori de clasificare a presei culturale din România”, Marian Petcu; “«Banatul» 1926-1930-prima revistă literară bănățeană”, Ioan David.

Album dedicat bisericilor din Banatul sârbesc

Un eveniment important din cadrul simpozionului l-a constituit lansarea albumului “Biserici românești din Banatul sârbesc. Fotografii artistice”, realizat de Costa Roșu și Adrian Negru, fotografiile fiind semnate de juristul Marius Roșu din Novisad-Serbia. Albumul prezintă 40 de locașuri de cult din Voivodina și debutează cu un cuvânt de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Daniil.Vernisarea expoziției de fotografie a avut în holul Academiei Române- filiala Timișoara, iar prezentarea acesteia a fost realizată de către scriitorul Nicu Ciobanu, Membru al Uniunii Scriitorilor din Voivodina și al Uniunii Ziariştilor din Serbia. De asemenea, a luat cuvântul și directorul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina, Todor Ursu, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a transmis cu acest prilej autorilor felicitările și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.Lucrările simpozionului au continuat în Sala de consiliu și în Aula academiei pe scțiunile: Publicații și Publiciști. Evenimentul a fost organizat de Academia Română-filiala Timișoara, Institutul de studii banatice “ Titu Maiorescu”, Institutul de cultură al Românilor din Voivodina și Societatea enciclopedică a Banatului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Peste 200 de tineri participă la ITO Oltenia

Peste 200 de tineri sunt așteptați să participe la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Oltenia, desfășurată la Craiova, în perioada 20 – 22 iunie. La această întâlnire locală participă tineri din cele patru eparhii ale Mitropoliei…