Simpozionul Internațional Dumitru Stăniloae: Evenimentul debutează cu o dezbatere publică la Teatrul Național din Iași

În perioada 3 – 6 mai 2017, la Iași, se desfășoară a cincea ediție a Simpozionului Internațional Dumitru Stăniloae, cu tema Martiriu și Memorie din România comunistă.

Primul eveniment din programul simpozionului este Dezbaterea publică Comunismul în memoria Bisericii. Dezbaterea va avea loc în această seară de la ora 18:00 în Sala Mare a Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași.

Invitați la această manifestare sunt Teodor Baconschi, Matei Cazacu, Adrian Opre și Radu Preda, care va modera dezbaterea.

Dezbaterea își propune să deschidă calea înțelegerii în profunzime a unui capitol de istorie recentă întins pe aproape jumătate de secol, bogat în evenimente, presărat de trădări evidente, dar și de numeroase, majoritatea încă necunoscute, forme de rezistență spirituală, care a costat viețile a mii de oameni și a condiționat devenirea altor câtorva milioane, până azi, notează site-ul simpozionului.

Teodor Baconschi va oferi o sinteză a antropologiei proiectului comunist «omul nou», o caricatură dramatică a idealului prezentat de Sfântul Apostol Pavel.

Matei Cazacu va face o incursiune în subteranele procesului istoric de comunizare a unei societăți prin anihilarea elitelor, schimbarea brutală a ierarhiei valorilor și falsificarea reperelor identitare.

Adrian Opre va prezenta câteva mecanisme psihologice de confruntare cu oroarea, descifrând astfel o parte din înțelesurile paradoxului sistemului represiv comunist care a «filtrat» involuntar caractere, unele ajungând să se învecineze cu sfințenia.

Mâine, 4 mai, va avea loc Ceremonia de deschidere a Simpozionului, la care va participa și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ceremonia va avea loc în Sala Iustin Moisescu a Centrului Eparhial Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente