3-6 mai 2017 | Simpozion Internațional la Iași: „Martiriu și Memorie din România comunistă”

În perioada 3 – 6 mai 2017, la Iași, va avea loc a cincea ediție a Simpozionului Internațional Dumitru Stăniloae, cu tema Martiriu și Memorie din România comunistă, informează doxologia.ro.

Evenimentul va reuni specialiști în domeniul istoriei și teologiei, profesori renumiți din țară și din străinătate, reprezentați ai Bisericii, teologi, istorici și sociologi.

Simpozionul este organizat de Sectorul Învățământ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei împreună cu Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor a subliniat scopul și importanța temei acestei manifestări:

Nevoia este urgentă, deoarece în discursul public anumiți vectori de imagine au susținut ideea potrivit căreia Biserica a coabitat cu puterea comunistă într-un mod care a discreditat la modul absolut imaginea Bisericii.

Patriarhia Română a rânduit ca anul 2017 să fie dedicat recuperării acestei memorii mărturisitoare a Bisericii tocmai pentru ca acel tip de mesaj să fie nuanțat și așezat la locul lui, a adăugat Părintele Hrisostom.

Așadar, ediția 2017 a Simpozionului Stăniloae își dorește să recupereze această memorie complexă a Bisericii mărturisitoare sub regimul comunist și, pe lângă anumite chei de interpretare hermeneutică a acestei experiențe, să ofere și mecanismele necesare unei perpetuări, transmiteri a datelor ei către generațiile viitoare, a concluzionat Arhim. Hrisostom Rădășanu.

Conform Pr. Prof. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie din Iași, la evenimentul cultural vor lua parte numeroase personalități și specialiști, atât din țară cât și din străinătate.

Între aceștia, amintim pe Radu Preda, președinte executiv al IICCMER, Adrian Nicolae Petcu, cercetător la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Theodor Baconschi – diplomat, scriitor și teolog, Matei Cazacu, cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique din Franţa (CNRS). Lista completă poate fi consultată aici.

Cu ocazia acestei ediții a Simpozionului Dumitru Stăniloae a fost lansat site-ul www.simpozionstaniloae.ro.

Acesta este o platformă multieveniment care cuprinde informații despre tema congresului, organizatori, participanți, program, obiective, etc. Pe site vor fi prezentate în format multimedia atât simpozionul din anul acesta cât și edițiile viitoare.

© simpozionstaniloae.ro

Comentarii Facebook


Știri recente