Simpozionul „Colocviile Putnei” se va desfășura la Institutul „Nicolae Iorga”

A 22-a ediție a Simpozionului „Colocviile Putnei” se va desfășura marți, 12 februarie 2019, începând cu orele 9:30, în Sala de conferințe a Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române din București.

„Colocviile Putnei” se află pentru a doua oară la Institutul „Nicolae Iorga”, după ediția a 13-a, din 7 martie 2013. Celelalte ediții s-au desfășurat la Mănăstirea Putna și la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.

La această ediție vor fi prezentate zece comunicări științifice, informează Centrul de Cercetare şi Documentare „Ştefan cel Mare” al Mănăstirii Putna printr-un comunicat remis Agenției de știri Basilica.

Printre conferențiari se numără: Nagy Pienaru – Institutul „Nicolae Iorga” din București, Sergiu Iosipescu – Institutul Național al Patrimoniului din București, Ștefan S. Gorovei, Maria Magdalena Székely și Ioan-Augustin Guriță de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Liviu Cîmpeanu – Institutul de cercetări socio-umane din Sibiu.

Dintre temele care vor fi abordate, menționăm:

  • relațiile lui Iancu de Hunedoara cu Țara Românească și Moldova în 1442–1456; ultima bătălie din Campania de la 1462;
  • știri despre mănăstiri, preoți și călugări din Țările Române în documente turcești din veacul al XVI-lea;
  • braniștea Mănăstirii Putna la anul 1502;
  • conexiuni culturale putnene în secolul al XVIII-lea;
  • egumeni ai Mănăstirii Putna din perioada 1762–1878, dascăli putneni din veacul al XVIII-lea.

Cu ocazia acestei reuniuni științifice vor fi lansate trei publicații de specialitate: „Atlasul Istoric al Bucovinei”, de Andrei Nacu, „Catalogul manuscriselor slavo-române din Biblioteca Mănăstirii Sucevița”, de Olimpia Mitric și P.P. Panaitescu, „Catalogul manuscriselor slavo-române și slave din Biblioteca Academiei Române” – vol. III/1, îngrijit de Zamfira Mihail.

Vezi și: Ce subiecte s-au discutat la ultima ediție dedicată Centenarului Marii Uniri

Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare”

Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” a fost înființat în data de 2 ianuarie 2005, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Scopul Centrului este cercetarea istoriei epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna.

Pentru mai multe detalii accesați site-ul oficial al instituției.

Foto credit: Centrul Ştefan cel Mare

Comentarii Facebook


Știri recente