Simpozion național la Sâmbăta de Sus

Mănăstirea „Sfinții Martiri Brâncoveni” de la Sâmbăta de Sus găzduiește în perioada 22-24 septembrie lucrările Simpozionului Național „Cultura brâncovenească în contextul culturii europene”. Evenimentul este organizat de Mitropolia Ardealului în parteneriat cu mănăstirea gazdă, cu Secretariatul de Stat pentru Culte și cu Muzeul Militar Național „Ferdinand I”, informează „Ziarul Lumina”.

La eveniment sunt așteptați oaspeți de seamă, cum ar fi Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu, academicianul Dan Berindei, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, prof. univ. dr. Radu Ștefan Vergatti și prof. univ. dr. Gheorghe Anghelescu, istorici și specialiști în cultura brâncovenească, muzeografi, cadre didactice și cercetători în domeniul istoriei, artei și epocii brâncovenești.

„Prin acest simpozion dorim să marcăm și aici, la ctitoria Sfântului Constantin Brâncoveanu, împlinirea celor 300 de ani de la martiriul domnitorului. Suntem onorați să avem invitați de seamă și credem că va fi o manifestare deosebită, într-un cadru duhovnicesc aparte”, ne-a spus starețul mănăstirii și exarhul așezămintelor monahale din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Ilarion Urs.

Epoca brâncovenească

Lucrările simpozionului vor fi precedate de Sfânta Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu, după care vor fi prezentate comunicările pregătite de participanți. Astfel, directorul Muzeului Unirii din Iași, dr. Aura Ichim, va prezenta lucrarea „Vechile zidiri. Imaginea în piatră a trecutului epocii brâncovenești”, iar prof. univ. dr. Ioan Giurcă, de la Universitatea „Hyperion” din București, va vorbi despre „Bătălia de la Zărnești din 1690, o victorie militară cu consecințe politice favorabile domniei lui Constantin Brâncoveanu”. Din program mai menționăm prezentarea dr. Carmen Tănăsoiu de la Muzeul Național de Artă al României din București, intitulată „Argintăria în epoca lui Constantin Brâncoveanu”, referatul directorului de la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, numit „Aspecte privind navigația în vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu” și comunicarea științifică a dr. Alexandrina Cuțui de la Complexul muzeal „Bucovina” din Suceava, cu titlul „Portretele votive ale brâncovenilor din ctitoriile lor”. Participanții vor avea posibilitatea să afle mai multe despre mănăstirea făgărășeană, să viziteze muzeul și biblioteca, iar la final vor primi diplome de onoare.

Comentarii Facebook


Știri recente