Simpozion național despre Satul românesc la Novaci

În cadrul ciclului de manifestări desfășurate sub deviza „Zilele Gorjului turistic și cultural”, organizate sâmbătă, 20 septembrie, Casa orășenească de cultură Novaci a găzduit a 25-a ediție a Simpozionului național „Satul românesc, sat european”, informează „Ziarul Lumina”.

În cadrul activității au fost analizate și dezbătute o serie de teme importante care privesc lumea satului românesc, în principal a satului gorjenesc. În prima parte a simpozionului au fost rostite alocuțiuni și au fost adresate urări de bun venit participanților, din partea autorităților locale și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, prin persoana directorului Ion Cepoi. În același context, au fost integrate mai multe lansări și prezentări de cărți, dintre care amintim: „Spiritul pandur și sufletul gorjenesc”, autor Zenovie Cârlugea, „Contribuții la istoria Gorjului”, autor Liviu Poenaru, precum și revistele „Crinul satelor”, nr. 26/2014, și „Portal Măiastra”, nr. 3/ 2014.

Între cei care au luat cuvântul amintim pe prof. Constantin Dârvăreanu, prof. Gheorghe Todea, pr. Ion Popescu, poetul Nicolae Dragoș, conf. univ. dr. Ion Popescu-Brădiceni, prof. Virgil Cercelaru și, nu în ultimul rând, prof. univ. dr. Ion Mocioi, cu toții gorjeni de loc. Au participat de asemenea numeroși oameni de cultură din afara granițelor Gorjului, iubitori ai tradițiilor gorjenești, dintre care amintim pe Gheorghe Mecu, Geo Călugăru, Petru Demetrescu, Gheorghe Țiclete sau Claudia Voiculescu.

Comentarii Facebook


Știri recente