Simpozion Național de Teologie la Timişeni-Şag

În intervalul 15-16 mai în Arhiepiscopia Timișoarei se desfășoară simpozionul naţional de teologie cu tema ”Dimensiunea pastoral-misionară în opera Sfântului Ioan Gură de Aur”, găzduit la Mănăstirea Timişeni-Şag. La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, alături de preoți, profesori universitari și studenți ai Facultății de Teologie din Timișoara, informează site-ul mitropolia-banatului.ro.

Simpozionul, ajuns la cea de-a treia ediție se înscrie în programa Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii. În deschiderea evenimentului a fost oficiată slujba de Te Deum în biserica mare a Mănăstirii Timișeni-Șag cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, la care a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, alături de profesori și studenți teologi.

Întâlnirea desfășurată în sala de conferințe a așezământului monahal, a primit un suflet viu prin participarea și împlicarea activă a Înaltpreasfinției Sale în aceste dezbateri, atât științifice, cât și ziditoare de suflet.

”Este o binecuvântare pentru eparhia noastră și pentru mănăstirea Timișeni-Șag, că la un astfel de simpozion de înaltă ținută teologică, participă profesori de la mai multe centre universitare din țară. Fiecare dintre aceștia și-au adus contribuția prin studierea unei părți din opera scrisă a Sfântului Ioan Gură de Aur, care nu este o operă de arhivă, ci una cotidiană, folositoare pentru viața duhovnicească de astăzi. Prin acest simpozion noi toți ne-am împărtășit de cuvânt și din lumina scrierilor sfântului antiohian. De asemenea, am ținut ca la începerea acestui simpozion să rostim o rugăciune către Dumnezeu pentru a-și revărsa pacea Sa cea sfântă peste cetatea atât de greu încercată astăzi, a Antiohiei și a țării unde s-a născut Sfântul Ioan, Siria de astăzi”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

Au fost prezenți profesori de la mai multe facultăți de teologie din țară, precum București, Sibiu, Oradea, Craiova, Arad și Reșița. Sfântul Ioan Gură de Aur este unul din cei mai străluciţi teologi şi ierarhi din Biserica Ortodoxă, un păstor foarte cunoscut atât pentru omiliile şi comentariile sale la Sfânta Scriptură, cât şi pentru grija sa perpetuă acordată văduvelor, săracilor, bolnavilor și celor lipsiți de ajutor. Simpozionul national de teologie de la Mănăstirea Timișeni-Șag este un eveniment organizat de către Arhiepiscopia Timișoarei și Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara. La finele lucrărilor acestui simpozion toate referatele susținute de către participanți vor fi publicate la o editură acreditată CNCS.

Comentarii Facebook


Știri recente