Simpozion la Complexul muzeal „Iulian Antonescu“

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită la Bacău printr-un simpozion, organizat la Complexul muzeal „Iulian Antonescu“. Cu acest prilej, a fost expus un referat de către părintele protopop Costică Busuioc, delegatul Întâistătătorului Eparhiei Romanului şi Bacăului.

Împlinirea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost marcată vineri, 23 ianuarie 2015, la Complexul muzeal „Iulian Antonescu“ din Bacău printr-un simpozion. Delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost părintele Costică Busuioc, protopop al Protopopiatului Bacău. În cadrul manifestării, la care au participat numeroase personalităţi din urbea băcăuanuă, părintele protopop Costică Busuioc a prezentat o comunicare cu tema „Biserica Ortodoxă şi Unirea Principatelor Române“. Astfel, a fost reliefată contribuţia Bisericii Ortodoxe la actul de unitate naţională, ce s-a împlinit la 24 ianuarie 1859. „Biserica a fost cea care a născut ideea de unitate, de limbă şi de neam. Contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la evenimentul de acum 156 de ani este una aparte. Mitropolitul Sofronie Miclescu, unul dintre marii ierarhi care au păstorit Biserica din Moldova, a avut un rol esenţial la Unirea Principatelor din anul 1859. El a prezidat lucrările Divanului ad-hoc al Moldovei, la care a mai participat şi episcopul de Huşi, Nectarie, precum şi Episcopul Ghenadie. Cu toţii l-au arătat pe cel care putea să conducă destinele celor două principate spre o Românie modernă. Unitatea croită de români la jumătatea sec. al XIX-lea este o binecuvântare pentru acest popor. El şi-a făgăduit şi împlinit marele destin. Mai întâi punctăm Războiul de Indepedenţă de la 1877, iar apoi transformarea României în regat (1881), recunoaşterea oficială a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885), Unirea de la 1918 şi organizarea Bisericii noastre ca patriarhat în anul 1925. Acestea sunt câteva lucruri care reprezintă pentru noi o câştigare a respectului ca neam faţă de celelalte popoare ale Europei, dar în acelaşi timp şi de unitate a frăţietăţii noastre în faţa lui Dumnezeu“, a remarcat părintele protopop Costică Busuioc. Pe lângă prezentarea altor comunicări, programul a mai cuprins un repertoriu al Ansamblului folcloric „Teişorul“ al Colegiului Naţional de Artă „George Apostu“ din Bacău, precum şi o paradă cu uniforme militare din vremea lui Cuza.

Comentarii Facebook


Știri recente

În imagini: Hirotonie la Mănăstirea Radu Vodă

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din București, sâmbătă, 23 ianuarie 2021. În cadrul slujbei, diaconul Adrian Stolnicu a fost hirotonit preot pe seama…