Simpozion internaţional „Misiune şi propovăduire” la Caransebeş

Manifestările prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului noii catedrale „Învierea Domnului” din Caransebeş, începute cu săvârşirea Sfintei Liturghii solemne de către un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi în Duminica Tomii, au continuat luni, 20 aprilie, cu Simpozionul internaţional „Misiune şi propovăduire. 150 de ani de la întemeierea Episcopiei Caransebeşului”.

În deschiderea simpozionului, Corul Episcopiei Caransebeşului a susţinut un recital de cântări pascale pentru acest eveniment. În continuare, după cuvântul de întâmpinare a Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a fost citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la cea de-a IX-a ediţie a „Zilelor Credinţei şi Culturii” în Episcopia Caransebeşului.

Manifestarea a continuat cu un cuvânt al domnului Marcel Vela, primarul Municipiului Caransebeş, după care au urmat cuvinte de binecuvântare din partea ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului şi PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei.

Simpozionul a cuprins comunicări ştiinţifice susţinute de ierarhi, profesori şi cercetători, printre care menţionăm pe PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei cu lucrarea „Discernământul sau dreapta socoteală la Părinţii filocalici”, PS Visarion, Episcopul Tulcii – Hrană pentru suflet: cartea de rugăciuni a episcopului Veniamin Nistor-1942, PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului – Parohia între misiune şi înveşnicire şi PS Lucian, Episcopul Caransebeşului – 1865-anul întemeierii Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului.

„Ne-am bucurat de prezenţa ierarhilor, a părinţilor profesori, a cercetătorilor, a doamnelor şi domnilor profesori, care timp de două zile susţin referate, comunicări în plen şi ne aduc în atenţie noi teme de teologie, dar şi de istorie. Aceste teme se referă la anul omagial declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre, ca anul misiunii în parohie şi mănăstire azi şi anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii, iar ca temă locală avem aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian.

În cadrul simpozionului au fost lansate şi trei volume de carte: „Academia Teologică Ortodoxă Română Caransebeş”, autor Prot. dr. Vasile Petrica, „Lespezi şi cruci de piatră din parohiile Eparhiei Caransebeşului”, autor Prof. univ. dr. Petru Bona, „Ortodoxie şi luteranism în Transilvania între Revoluţia paşoptistă şi Marea Unire. Evoluţie istorică şi relaţii confesionale”, autor Mircea Gheorghe Abrudan. La final a fost vernisată expoziţia foto-documentară Episcopia Caransebeşului la 150 de ani de existenţă.

Ziua a continuat prin comunicări pe secţiuni de către profesori de teologie, preoţi cu preocupări istoriografice, istorici din ţară şi străinătate, specialişti în domeniul istoriei Banatului şi profesori de discipline istorice, sistematice şi practice de la Facultăţile de Teologie din ţară. Lucrările s-au desfăşurat în Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului eparhial şi în Sala „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeşului. Aceste comunicări pe secţiuni se desfăşoară şi marţi, 21 aprilie. (Articol semnat de Diac. Pavel Canea şi Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente