Simpozion internațional la Caransebeș

Sărbătorile ce se desfășoară în Episcopia Caransebeșului sub genericul „Zilele credinței și culturii în Caraș-Severin – Ediția a VIII-a” au continuat luni, 28 aprilie, cu Simpozionul internațional „Taină și mărturisire”, informează „Ziarul Lumina”.

Tema principală a acestei manifestări a fost legată de proclamarea în Patriarhia Română a anului 2014 ca Anul omagial euharistic și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni. La aceste motivații se adaugă și prăznuirile locale.

În deschiderea simpozionului, corul Episcopiei Caransebeșului a susținut un recital de cântări închinate Anului euharistic, precum și Sfinților Brâncoveni. În continuare, ierarhi, profesori și cercetători din țară și străinătate au susținut lucrări despre Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie sub aspect biblico-patristic, dogmatic-moral, liturgic și pastoral, despre Sfinții Martiri Brâncoveni, despre martirii ținuturilor bănățene, cu privire la împlinirea a 20 de ani de la reîntemeierea Episcopiei Caransebeșului prin episcopul Emilian Birdaș, a 80 de ani de la întronizarea episcopului Vasile Lăzărescu la Caransebeș și a 100 de ani de la izbucnirea Marelui Război, toate acestea grupate în trei secțiuni: „Teologie”, „Marele război” și „Din istoria Bisericii”. „În prelegerea prezentată, am subliniat importanța familiei Sfântului Constantin Brâncoveanu și a doamnei Marica, cu cei 11 copii, și totodată am arătat importanța jertfei Sfinților Martiri Brâncoveni în anul 1714. Este folositor pentru noi să vedem cum o familie creștină poate fi numeroasă, atunci când dragostea față de om și față de Dumnezeu există și când dragostea dintre soți are conotații creștine, mai ales atunci când tatăl și mama înțeleg că nașterea de prunci reprezintă cel mai mare dar de la Dumnezeu”, a mărturisit Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La demersul științific organizat de Centrul eparhial Caransebeș au participat și au susținut comunicări științifice opt ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și peste 70 de invitați, profesori de teologie, preoți cu preocupări istoriografice, istorici din țară și străinătate, specialiști în domeniul istoriei Banatului și profesori de discipline istorice, sistematice și practice de la facultățile de teologie din țară. „Participăm în fiecare an la invitația Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la frumoasele manifestări organizate cu prilejul hramului Catedralei episcopale „Învierea Domnului” din acest oraș. De asemenea, participăm și la lucrările simpozionului, care se organizează an de an, iar anul acesta am prezentat un scurt medalion închinat episcopului de pioasă amintire Emilian Birdaș. Ne-am adus aminte de acest ierarh, ctitor de cultură și spiritualitate românească, ctitor de biserici și restaurator de lăcașuri de cult, monumente istorice”, a subliniat Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Între cei care au susținut comunicări menționăm pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a tratat tema Sfintei Euharistii în Evanghelia de la Ioan, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, cu tema „Euharistia la Sfântul Vasile cel Mare”, PS Visarion, Episcopul Tulcii, cu tema „Episcopul Emilian Birdaș, un destin tragic în viața Bisericii”, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, cu tema „Credința, izvor al vieții creștine”, PS Daniil, Episcopul Daciei Felix din Serbia, cu tema „Sub epitrahilul lui Dumnezeu”, PS Siluan, Episcopul românilor din Ungaria, cu o comunicare despre reînființarea Episcopiei Caransebeșului, și pe PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, cu tema „Sfinții Martiri Brâncoveni, viață și jertfă pentru Biserică și Dumnezeu”. În acest cadru, chiriarhul Caransebeșului, PS Lucian, a susținut comunicarea „Episcopul Emilian Birdaș. Precizări cu privire la reactivarea Episcopiei Caransebeșului”.

În finalul simpozionului au fost lansate cărțile „Marele Război în memoria bănățeană. 1914-1919”, volumele I și II, ediții îngrijite de Valeriu Leu, Nicolae Bocșan și Mihaela Bedecean, precum și lucrarea monografică a prof. univ. dr. Dumitru Jompan închinată compozitorului și dirijorului Gheorghe Dobreanu din Caransebeș. Evenimentul s-a încheiat cu vernisarea unei expoziții foto-documentare „Istorie și devenire în Episcopia Caransebeșului”.

Comentarii Facebook


Știri recente