Simpozion internațional despre Sfinții Împărați

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc, în perioada 26-27 noiembrie, Simpozionul „Împăratul Constantin cel Mare și viziunea sa privind viața politico-socială, religioasă și culturală a Imperiului Roman”. Participă la evenimentul de la Sibiu profesori de teologie din țară și străinătate, cercetători și studenți, informează „Ziarul Lumina”.

Simpozionul internațional de la Sibiu face parte din manifestările Anului Omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, fiind organizat de Facultatea de Teologie amintită, cu sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului și a mai multor protopopiate.

Manifestările au debutat în prima zi cu un Te Deum oficiat în capela facultății sibiene de un sobor de preoți, format din profesori ai instituției. La finalul slujbei religioase, decanul facultății, pr. prof. dr. Aurel Pavel, le-a urat bun-venit oaspeților și a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Între profesorii invitați amintim pe prof. dr. Adolf Martin Ritter, de la Universitatea din Heidelberg, Germania, care a susținut lucrarea „Constantin, Eusebiu și viitorul creștinismului – o discuție cu Peter Brown și Peter J. Leithart”, pr. prof. dr. Viorel Ioniță de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, care a participat cu lucrarea „Câteva precizări în legătură cu politica religioasă a împăratului Constantin cel Mare”, pr. conf. dr. Daniel Benga de la aceeași facultate, care a participat cu lucrarea „Constantin cel Mare și crezul niceian”, pr. prof. dr. Ioan Vasile Leb de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, cu lucrarea „Împăratul Constantin cel Mare și Sfântul Atanasie cel Mare”, și pr. lect. dr. Daniel Buda de la Consiliul Mondial al Bisericilor, cu referatul „Moise ca model politic în viziunea lui Eusebiu de Cezareea și a lui Filostorgiu”.

Lansare de carte

La prezentările referatelor participă un număr mare de studenți ai facultății sibiene, preoți, oameni de cultură și oaspeți din alte părți ale țării.

„Noi încheiem prin acest simpozion ciclul manifestărilor din acest an dedicate Sfinților Împărați Constantin și Elena. Acest lucru este un avantaj și un dezavantaj, pentru că pe de-o parte știm ceea ce s-a discutat la celelalte manifestări similare, iar pe de altă parte este foarte posibil să ne repetăm. Sperăm că acest simpozion este un corolar al celorlalte manifestări academice din acest an”, a spus pr. prof. dr. Nicolae Chifăr de la facultatea sibiană.

În cadrul simpozionului a fost lansat și volumul „Credință și libertate. Coordonatele politicii religioase creștine a împăratului Constantin cel Mare”, care adună studii academice elaborate de profesori, doctoranzi și cercetători sibieni. Lucrările susținute la acest simpozion vor fi publicate într-un alt volum.

Comentarii Facebook


Știri recente