Simpozion în sala de conferințe a Bisericii Adormirea Maicii Domnului – Galata din Iași

Ziua Mondială a Tineretului Ortodox a fost marcată, timp de două zile, de Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași. Simpozionul din acest an, având tema „Împlinirea spirituală și socială a tânărului din perspectiva credinței ortodoxe”, a cuprins, pe lângă participarea la sfintele slujbe, două întâlniri ale tinerilor de la mai multe parohii ieșene, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași a organizat, în zilele de 2 și 3 februarie 2013, a VI-a ediție a simpozionului dedicat Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox, sărbătorit în fiecare an de Întâmpinarea Domnului. Tema simpozionului, care a adunat tineri din mai multe parohii ieșene, a fost „Împlinirea spirituală și socială a tânărului din perspectiva credinței ortodoxe”. Participanții au abordat teme precum: împlinirea spirituală, valoarea împlinirii spirituale, rolul efortului personal și a încrederii în puterile proprii, locul credinței în dorința de realizare a omului în plan spiritual și material. De asemenea, s-a meditat asupra versetelor „Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte se vor adăuga vouă” (Matei 6, 33), „Căci împărăția lui Dumnezeu nu este mâncare și băutură, ci dreptate și pace și bucurie în Duhul Sfânt” (Romani 14, 17), „De poți crede, toate sunt cu putință celui ce crede” (Marcu 9, 23).

Invitații părintelui paroh Mircea Stoleriu au fost: pr. Vasile Manole de la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” – Curelari din Iași, pr. lect. dr. Adrian Dinu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, pr. Ioan Larie, slujitor la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași, prof. Marie-Jeanne Stoian, de la Grupul Școlar Economic de Turism Iași, prof. Gabriela Favu, de la Colegiul de Electronică și Telecomunicații, și Doru Mihai Barna, coordonatorul Departamentului Tabere din Arhiepiscopia Iașilor.

„Este important să medităm la faptul de a fi ortodocși”

Părintele paroh Mircea Stoleriu a remarcat, în cuvântul de deschidere al simpozionului, că tema din acest an a fost fixată pentru a răspunde unor frământări ale tinerilor. „Tema simpozionului este foarte actuală pentru că se referă la dorința voastră de a vă împlini. Împlinirea se poate realiza din punct de vedere spiritual și material. Tinerii sunt frământați uneori de împlinirea lor, însă noi, în Biserică, avem calea noastră. Nu putem vorbi despre împlinirea unui om într-o perspectivă străină Ortodoxiei. În lume, împlinirea tânărului constă în satisfacerea unor aspirații. În Biserică, noi avem o cale, care este Hristos. Pe această cale vă invităm să mergeți astăzi (n.r. sâmbătă)”, a spus pr. paroh Mircea Stoleriu.

Părintele Vasile Manole a subliniat că țelul oamenilor trebuie să fie acela de a trăi veșnic: „De aceea, nu trebuie să ne limităm la această viață trecătoare. Este important să ne împlinim pe plan profesional și să fim foarte buni în domeniul în care activăm”.

Prof. Gabriela Favu și-a exprimat bucuria de a fi împreună cu tinerii în sala de conferințe a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași, remarcând că ori de câte ori se dorește accentuarea unei probleme se dedică o zi anume, cum este cea a tineretului ortodox. „Ne gândim la tineretul ortodox într-o zi în care sărbătorim Întâmpinarea Domnului. Fiecare dintre noi am fost aduși la biserică de părinții noștri. Este important să medităm la faptul de a fi ortodocși, mai ales că ne putem lăuda cu Mântuitorul Hristos, cu Maica Domnului, cu sfinții s.a. Îmi doresc să plecăm de aici cu fruntea sus că suntem ortodocși”, s-a exprimat prof. Gabriela Favu.

„Dumnezeu poate umple golul și neîmplinirea din noi”

Pr. lect. dr. Adrian Dinu le-a mărturisit tinerilor și invitaților la simpozion că „a fi ortodox înseamnă o bucurie”. „Noi trebuie să descoperim acest tezaur de credință și de rugăciune în Dumnezeu. Nichifor Crainic spunea în cartea «Nostalgia paradisului» că noi ne-am născut ortodocși. La această propoziție s-a adăugat faptul că noi trebuie să devenim ortodocși. Nu este ușor, dar este înălțător să ne pliem pe ceea ce spune Biserica, pentru a putea spori în viața duhovnicească”, a adăugat pr. lect. dr. Adrian Dinu. În continuare, tinerii și copiii participanți la eveniment au fost împărțiți în patru grupe de discuții. La final, raportorii au expus concluziile discuțiilor. Doru Mihai Barna a menționat că tema simpozionului este o provocare „pentru a ne da seama că nu suntem împliniți”. „Nefiind împliniți, avem un gol. Acest gol înseamnă lipsa de curaj și de îndrăzneală de a ne pune în fața lui Dumnezeu în această stare. Dumnezeu poate umple golul și neîmplinirea din noi. Împlinirea spirituală este o provocare”, a conchis Doru Mihai Barna. Întâlnirea s-a încheiat cu un repertoriu de cântări religioase intonate de corul Bisericii Curelari din Iași și de corul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași. Simpozionul dedicat Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox a continuat aseară în sala de conferințe a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”. După slujba Vecerniei, atât tinerii, cât și enoriașii parohiei au vorbit despre dialogul generațiilor. „În cadrul întâlnirii s-a discutat despre modul în care tinerii primesc intențiile educative ale celor mai în vârstă. În același timp, s-a accentuat că dialogul dintre tineri și cei în vârstă creează o punte, care este însuflețită de prezența lui Hristos, covertită în dragoste”, a declarat pr. paroh Mircea Stoleriu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…