Simpozion dedicat Sfinților Brâncoveni la Mănăstirea Sâmbăta de Sus

Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus găzduiește, în perioada 22-24 septembrie, Simpozionul „Cultura brâncovenească în contextul culturii europene”. Manifestarea este organizată de Arhiepiscopia Sibiului, Secretariatul de Stat pentru Culte și Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I”, informează Ziarul Lumina.

Ctitoria Sfântului Constantin Brâncoveanu de la poalele Munților Făgăraș își cinstește ocrotitorul în mod deosebit, timp de trei zile, printr-un eveniment academic de amploare, care face parte din manifestările acestui an comemorativ din Patriarhia Română. Oaspeți de seamă din lumea academică, cercetători, istorici, cadre universitare și preoți au venit la mănăstirea brâncovenească pentru a contribui la cunoașterea și promovarea epocii brâncovenești în contextul mai larg al culturii și politicii europene a secolelor XVII-XVIII. Sunt prezenți la Sâmbăta de Sus directorul Muzeului Militar „Regele Ferdinand I”, comandorul conf. univ. dr. Olimpiu Manuel Glodarenco, prof. univ. dr. Jipa Rotaru de la Academia Oamenilor de Știință din România, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, academicianul Dan Berindei, prof. univ. dr. Gheorghe Anghelescu și alți invitați de la universitățile, muzeele și centrele de cercetare din toată țara.

Simpozionul a fost precedat de un Te Deum, oficiat de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în paraclisul mănăstirii, în prezența invitaților la eveniment, a obștii monahale și a credincioșilor.

Lucrările au fost deschise de IPS Mitropolit Laurențiu, care a binecuvântat participanții la manifestarea academică și a vorbit despre martiraj, ca act de totală închinare a vieții lui Dumnezeu. Martiriul Sfântului Constantin Brâncoveanu de acum 300 de ani ne oferă un exemplu de dăruire, devotament și demnitate, a subliniat ierarhul. „Iubirea față de Dumnezeu a Sfântului Constantin s-a identificat cu dragostea față de țara sa. Sfântul domnitor a acceptat misiunea primită în fața lui Dumnezeu și a neamului. El și-a dat viața pentru idealul neamului românesc, care s-a născut creștin, îmbrățișând spiritualitatea răsăriteană. Deși suntem de origine latină, avem o spiritualitate răsăriteană și, de aceea, mulți nu pot înțelege această taină a neamului nostru. Dacă Sfântul Constantin Brâncoveanu nu ar fi fost un om al lui Dumnezeu, toată pregătirea sa deosebită ar fi fost în zadar și n-ar fi urcat pe culmile spiritualității noastre”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Au urmat mesajele reprezentanților instituțiilor care organizează evenimentul academic. Astfel, directorul Muzeului Militar „Regele Ferdinand I”, comandorul conf. univ. dr. Olimpiu Manuel Glodarenco, a evidențiat personalitatea complexă a Sfântului Constantin Brâncoveanu, un domnitor care trebuie evocat mereu ca un deschizător de drumuri. „Constantin Brâncoveanu a fost un reformator, un om al vremii care a acționat pe diferite planuri așa cum cerea societatea românească de atunci”, a spus comandorul Glodarenco.

Între comunicările științifice prezentate în cadrul simpozionului amintim pe cea a directorului Muzeului Unirii din Iași, dr. Aura Ichim, intitulată „Vechile zidiri. Imaginea în piatră a trecutului epocii brâncovenești”, apoi pe cea a prof. univ. dr. Ioan Giurcă, de la Universitatea Hyperion din București, cu titlul „Bătălia de la Zărnești din 1690, o victorie militară cu consecințe politice favorabile domniei lui Constantin Brâncoveanu”. Din program mai menționăm prezentarea dr. Carmen Tănăsoiu de la Muzeul Național de Artă al României din București, intitulată „Argintăria în epoca lui Constantin Brâncoveanu”, referatul directorului de la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, numit „Aspecte privind navigația în vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu”, și comunicarea științifică a dr. Alexandrina Cuțui de la Complexul muzeal „Bucovina” din Suceava, cu titlul „Portretele votive ale Brâncovenilor din ctitoriile lor”.

În cadrul manifestării, IPS Mitropolit Laurențiu a primit din partea Universității „Spiru Haret”, filiala Râmnicu Vâlcea, o diplomă de excelență, iar participanții au primit diplome de onoare din partea organizatorilor.

Comentarii Facebook


Știri recente