Simpozion dedicat Patriarhului Justinian Marina în Arhiepiscopia Râmnicului

Sala de conferințe a Complexului spiritual-cultural „Sfântul Antim Ivireanul”, din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, a găzduit, astăzi, 21 februarie 2013, începând cu orele 11:00, Simpozionul național „Cultura teologică și activitatea ecumenică în timpul Patriarhului Justinian Marina”, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Tema centrală a simpozionului național, ajuns la a VIII-a ediție, a reprezentat evocarea personalității emblematice unuia dintre cei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, vâlcean la origine: Patriarhul Justinian Marina.

Manifestarea religios-culturală dedicată omagierii ilustrului ierarh, a fost organizată de către Arhiepiscopia Râmnicului împreună cu Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, Secția Împrumut Carte pentru Adulți și Sala de Lectură, Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” Vâlcea, Societatea Culturală „Anton Pann”, Asociația de Vexicologie „Tricolorul” și Liga Femeilor Creștin Ortodoxe – Filiala Vâlcea.

În deschiderea manifestării Pr. Constantin Cîrstea, Consilier Cultural în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului a prezentat participanților cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

În continuare, scriitoarea Zenovia Zamfir, moderatorul întâlnirii a prezentat pe rând invitații care și-au susținut în plen comunicările:

– Pr. Conf. Univ. Dr. Ilie Ivan, Facultatea de Teologie „Sfânta Filofteia” Pitești – „Patriarhul Justinian Marina, un patriarh providențial”;

– Acad. Gheorghe Păun, „Înaintestătătorii Bisericii, Înaintemergătorii neamului”;

– Pr. Prof. Dr. Ion Gavrilă, Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae”, – „Învățământul teologic românesc în perioada păstoririi Patriarhului Justinian”;

– Pr. Prof. Irinel Cojocaru, Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae”, – „Activitatea ecumenică a Bisericii Ortodoxe Române în timpul Patriarhului Justinian”;

– Prof. Dr Nicolae Dinescu, – „Patriarhul Justinian Marina în conștiința contemporanilor”;

– George Rotaru, istoric, – „Realizările Patriarhului Justinian Marina”;

– Mădălin Trohonel, student, – „Patriarhul Justinian Marina în „Memoriile” Mitropolitului Bartolomeu Anania”

– Zina Bivol, poetă din Basarabia, a susținut un moment de poezie religioasă dedicat evenimentului.

Tot în cadrul simpozionului a fost vizionat filmul „Viața și activitatea Patriarhului Justinian Marina”, a fost prezentat un program artistic de către elevii Liceului „George Țărnea” din Băbeni, coordonați de Pr. Emil Rădulescu și a fost lansată cartea „Patriarhul Justinian Marina, Părintele sufletesc al neamului românesc”, ediție îngrijită de Zenovia Zamfir și George Rotaru.

Prezent la simpozion, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, la final, a rostit un cuvânt dedicat vieții și activității misionare și social-pastorale a Patriarhului Justinian Marina, care, după cum a subliniat Înaltpreasfinția Sa, „a fost unul dintre cei mai mari lideri eclesiali ai Bisericii Ortodoxe”.

La manifestarea de astăzi au mai fost prezenți, preoți, profesori, istorici, scriitori, cercetători, jurnaliști, monahi, seminariști, elevi și alte personalități ale vieții culturale vâlcene.

Cel de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, pe numele de mirean Ioan Marina, s-a născut la 22 februarie 1901, în familia unor credincioși țărani din localitatea Suiești, județul Vâlcea. Ca patriarh, Justinian Marina a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe Române prin cunoscutul său „Apostolat social”, prin care a știut să dea o nouă orientare activității Bisericii în condițiile grele de viață instaurate de regimul comunist. Înaltul Ierarh și-a început activitatea misionară în localitatea Băbeni, unde a fost mai întâi învățător, apoi a slujit ca preot de la hirotonie, în anul 1924 și până în 1933, când a fost transferat la biserica „Sf. Gheorghe” din Râmnicu Vâlcea. Patriarhul Justinian a trecut la cele veșnice la data de 26 martie 1977, fiind înmormântat în biserica Mănăstirii „Radu Vodă” din București.

Comentarii Facebook


Știri recente