Simpozion de Teologie la Alba Iulia: J.C. Larchet a devenit Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918”

Prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet a primit marți titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Titlul a fost acordat la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul instituției academice.

„Sunt, firește, emoționat, pentru că titlul mi-a fost atribuit în România, una dintre cele 19 țări în care au fost traduse cărțile mele. Țara dumneavoastră este cea în care a fost tradusă prima mea carte și apoi alte 35 de cărți ale mele, fiind, astfel țara în care, probabil, am cei mai mulți cititori”, a declarat J.C. Larchet.

„Adesea, mulți români aflați în posturi universitare sau având funcții ecleziastice la diferite nivele mi-au adus la cunoștință faptul că aparțin generației de tineri studenți care au fost marcați de opera mea.”

„Dar îmi dau seama că, în acest moment, sunt multe generații care îmi cunosc scrierile. Cei din prima generație au acum aproape 60 de ani”, a adăugat profesorul francez.

„În contextul românesc, sunt în mod special emoționat de faptul că această distincție îmi este atribuită de Universitatea din Alba Iulia. În primul rând, pentru că orașul Alba Iulia ocupă un loc central în România, datorită prestigiosului ei trecut istoric, de capitală a unității spirituale și naționale românești.”

„Universitatea dumneavoastră păstrează acest duh de unitate, care depășește identitățile regionale și chiar naționale și chiar trece dincolo de ele, prezentarea pe care și-o face insistând asupra ambianței familiale pe care voiește să o stabilească în interiorul ei. Fiind astăzi primit de dumneavoastră cu atâta generozitate și considerație, am sentimentul că am devenit un membru al familiei dumneavoastră”, a mai spus J.C. Larchet.

Prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet a primit marți, 14 mai 2024, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Foto: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Jean-Claude Larchet este doctor în filosofie al Universității din Nancy (1987), doctor în teologie al Universității din Strasbourg (1994), iar în 2005 i s-a atribuit de către Consiliul național al universităților din Franța titlul de profesor universitar.

Simpozion internațional de teologie la Alba Iulia

Teologul francez se află la Alba Iulia unde participă, în perioada 13-15 mai, ca invitat special al Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA) organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia în parteneriat cu Arhiepiscopia Alba Iuliei, Secretariatul de Stat pentru Culte și Consiliul Județean Alba.

Evenimentul, desfășurat sub genericul „Teologie și medicină: dimensiunea bioetică și terapeutică a credinței și a științei”, se înscrie în tematica Anului omagial-comemorativ 2024 în Patriarhia Română.

Lucrările au fost deschise luni cu o slujbă de Te Deum oficiată de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei la paraclisul din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă.

Biserica și Medicina sunt două surse de tămăduire care trebuie să lucreze împreună, a explicat Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei luni, 13 mai 2024, în deschiderea Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă de la Alba Iulia. Foto: Arhiepiscopia Alba Iuliei

„Noi trebuie să prețuim medicina, despre care Origen spune că «este folositoare și necesară neamului omenesc». Însă pentru ușurarea durerilor nu ne punem toată nădejdea numai în arta medicală, ci și în Dumnezeu”, a subliniat părintele arhiepiscop în cuvântul inaugural.

„Oricât de avansată ar fi știința medicală, ea nu poate garanta vindecarea unui bolnav dacă Dumnezeu nu-Și revarsă harul vindecător.”

„Cel mai bun balsam pentru suflet și trup ni-l oferă Biserica, unde se află preoții, aceste vase ale Duhului Sfânt și crainici ai Cerului care, asemenea Apostolilor, au primit de la Hristos această poruncă: «Tămăduiți pe cei neputincioși» (Mt. 10, 8)”, a mai subliniat Înaltpreasfinția Sa.

În cursul lucrărilor de luni, prima zi de simpozion, J.C. Larchet a prezentat referatul „Problema suferinței: implicațiile teologice, spirituale și pastorale”, iar prof. univ. dr. Mark J. Cherry (Universitatea „St. Edward’s”, Austin, Texas) a avut o prezentare intitulată „Bioetica creștină și respingerea secularismului: acolo unde este speranță”.

Simpozionul Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA) se desfășoară în perioada 13-15 mai 2024 de la Alba Iulia. Foto: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Au mai susținut prezentări prof. univ. dr. Adrian Opre (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), care a vorbit despre „Iertarea și starea noastră de bine: o analiză neuro-psihiatrică”, și prof. univ. dr. Porzia Quagliarella (Facultatea de Teologie din Puglia, Bari, Italia), care a prezentat referatul cu titlul „Bioetica și darul vieții: cel fel de etică?”

J.C. Larchet va dialoga cu publicul

Sesiunea plenară din prima parte a zilei s-a încheiat printr-un recital muzical, susținut de membrii Corului de tineret al Societății Corale Bisericești „Branko” din Niș (Serbia).

În a doua parte a zilei, au avut loc lucrări pe ateliere de lucru încadrate în patru paneluri tematice: (1) Teologia suferinței și știința medicinei duhovnicești; (2) Biserica și Spitalul – pastorația clinică și îngrijirea medicală a bolnavilor; (3) Paradigmele bioeticii creștine într-o societate somatocratică; (4) Art-terapia – terapia prin artă într-o societate tehnicizată.

Arhiepiscopul Irineu a inaugurat luni, 13 mai 2024, Simpozionul Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA) de la Alba Iulia cu o slujbă de Te Deum oficiată la capela Facultății de Teologie. Foto: Arhiepiscopia Alba Iuliei

La evenimentul inaugural și cel de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa au participat Părintele Oliviu Botoi, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, profesori ai instituției academici și numeroși invitați din alte țări.

Lucrările Simpozionului au continuat și marți, 14 mai. Simpozionul se încheie miercuri cu concluzii într-o sesiune plenară în prima parte a zilei și cu un dialog al publicului cu Jean-Claude Larchet pe tema: „Cum să rămâi creștin într-o lume care aproape că nu mai este creștină?”

Simpozionul Internațional de Știință, Teologie și Artă de la Alba Iulia a ajuns anul acesta la a 23-a ediție.

Vezi și:

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente